Svijet

Evropska agencija za lijekove na meti hakera. Treba odobriti vakcinu za covid-19

Medicinska regulatorna agencija EU u srijedu je potvrdila da je bila meta kibernetičkog napada te da istražuje taj slučaj uz pomoć policije. Evropska agencija za lijekove (EMA), koja odobrava lijekove, medicinske uređaje i vakcine za EU, nije otkrila nikakve dodatne informacije vezane uz taj događaj.

“EMA ne može iznositi dodatne informacije dok je istraga u toku. Detalji će se objaviti u dogledno vrijeme”, saopćila je agencija.

Ne zna se kada se i kako napad dogodio, ko stoji iza njega i da li su ugroženi ikakvi podaci. Kibernetički napadi na zdravstvene ustanove su se pojačali tokom pandemije covida-19, a hakeri iz redova špijuna do kriminalaca nastoje doći do najnovijih spoznaja o izbijanju zaraze.

Reuters je ranije dokumentirao kako su hakeri povezani sa Sjevernom Korejom, Iranom, Vijetnamom, Kinom i Rusijom bili optuživani za pokušaj krađe informacija o virusu SARS-CoV-2 i mogućem liječenju.

EMA će krajem godine donijeti odluku o upotrebi Pfizerove vakcine protiv koronavirusa na području Evropske unije.Povezani postovi: