Svijet

Evropska komisija rezervirala 200 miliona doza potencijalne njemačke vakcine

Evropska komisija (EK) danas je saopćila da je postigla preliminarni dogovor o kupovini 200 miliona doza eksperimentalne vakcine protiv koronavirusa na kojoj radi grupa BioNTech-Pfiser.

“Razgovori okončani sa BioNTech-Pfiserom označavaju dalji napredak u širenju naše velike i raznolike ponude potencijalnih vakcina”, navodi se u saopštenju komesarke za zdravstvo Stelle Ciriackides.

EK je ugovorila sa njemačkom biotehnološkom firmom BioNTech i američkom laboratorijom Pfiser i mogućnost naknadne nabavke 100 miliona doza vakcina.

EU je već zaključila sporazume sa kompanijama Sanofi-GSK, Johnson&Johnson, CureVac, Moderna i AstraZeneca, i tako osigurala pristup vakcinama tih proizvođača.

Astra Zeneca je saopćila ranije danas da će napraviti pauzu u kliničkim ispitivanjima eksperimentalne vakcine protiv covida-19 nakon pojave neobjašnjive bolesti kod jednog učesnika testiranja.

PROČITAJTE  Profesorica uzburkala duhove: Kako bh. Hrvatu može biti bliži Hrvat iz Zagreba koji za njega ne zna, od susjeda Bošnjaka i Srbina


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare