Tehnologija

Evropska komisija Rimcu odobrila 179,5 miliona eura državne pomoći za robotaksi

Europska komisija (EK) u četvrtak je odobrila hrvatsku državnu pomoć u iznosu 179,5 miliona eura za projekt robotaksija koji razvija inovator i poduzetnik Mate Rimac.

Podrška će biti u obliku izravne bespovratne podrške i pokrit će oko 45 posto prihvatljivih troškova. Ako se projekt pokaže vrlo uspješnim i ostvari dodatnu zaradu, korisnik će dio primljene pomoći vratiti državi.

Radi se o projektu šire urbane mobilnosti u Zagrebu koji će korisnicima omogućiti kombiniranje više načina prijevoza putem jedinstvene platforme. Bude li uspješan, model bi se mogao proširiti na druge gradove EU-a.

Cilj podrške je podržati firmu P3M (Project 3 Mobility LLC) u razvoju usluge koja se temelji na potpuno autonomnom električnom vozilu, tzv. robotaksiju.

P3M osnovali su Mate Rimac, Marko Pejković, direktor za strategiju u Rimac Automibilima i Adriano Mudri, glavni dizajner u Rimac Automobilima.

Projekt će se djelomično finansirati iz Instrumenta za oporavak i otpornost (RRF), nakon što je EK pozitivno ocijenila nacionalni hrvatski plan.

EK je utvrdila da je mjera potrebna i prikladna za podršku razvoju inovativnih rješenja za urbanu mobilnost, čime se pridonosi strateškim ciljevima EU-a povezanima s digitalnom tranzicijom.

Izvršno tijelo EU-a je također zaključilo da će podrška olakšati razvoj privredne aktivnosti i imati "poticajni učinak" budući da korisnik ne bi ulagao u projekt bez javne podrške.

EK je uz to utvrdila da je mjera razmjerna i da neće imati nepotrebne negativne učinke na tržišno natjecanje i trgovinu u EU-u.