TikToku prijeti kriza tiktok na mobitelu crna podloga
Tehnologija

Evropska unija prijeti TikToku: Sadržaj opasan po život

Evropska unija je društvenoj mreži TikTok zaprijetila dalekosežnim sankcijama jer dopušta širenje štetnog sadržaja.

Evropska komisija je upozorila izvršnog direktora TikToka Shou Zi Chewa da se kompanija odmah mora početi pridržavati pravila Unije. U suprotnom će se suočiti sa sankcijama.

“Nije prihvatljivo da iza naizgled zabavnih i bezazlenih mogućnosti korisnici mogu u samo nekoliko sekundi pristupiti štetnom, a nekada čak i po život opasnom sadržaju”, rekao je komesdar Komisije Thiery Breton nakon razgovora s Chewom.

Dodao je da je zabrinut i zbog navoda da se špijunira novinare. Navodno se lični podaci šalju izvan Evrope, prenosi HRT.

TikTok se suočio s nizom problema tokom svog brzog uspona do konkurentskih društvenih platformi u vlasništvu kompanije Meta i YouTubea. Problemi su uglavnom vezani uz sigurnost i dobrobit mnogobrojnih maloljetnih korisnika.

Internetska platforma TikTok je u vlasništvu kineske firme Bytedance. Dugo je predmet kritika zbog slabe zaštite podataka svojih mladih korisnika.

Također, postoji bojazan da bi kineska država mogla imati pristup podacima na TikToku. To platforma poriče.

“Nećemo oklijevati uvesti sve moguće sankcije ako kontrole ne pokažu potpunu usklađenost, dodao je Breton.

Podsjetio je na evropski Akt o digitalnim uslugama. Ovaj će akt velike platforme držati odgovornima za kršenje pravila od 1. septembra ove godine.

Novi zakon EU-a također dopušta zabranu pružanja usluga u Uniji u slučaju ponovljenog ozbiljnog kršenja pravila koje ugrožava ljudske živote ili njihovu sigurnost.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare