Svijet

Evropska unija šalje Ukrajini tablete protiv radijacije

Evropska unija (EU) opskrbila je Ukrajinu s više od pet miliona tableta protiv zračenja, dok raste strah od nesreće u najvećoj evropskoj nuklearnoj elektrani.

Postrojenje u Zaporožju je pod ruskom okupacijom i nedavno je napadnuta, a obje strane optužuju jedna drugu za napade. U nekim područjima službenici već dijele tablete koje mogu spriječiti tijelo da apsorbira radioaktivni jod, prenosi Slobodna Europa.

Stanovnicima je rečeno da ga uzmu samo ako se potvrdi curenje radioaktivnih čestica.

Do sada su tablete kalijevog jodida bile ponuđene samo ljudima koji žive unutar 50 kilometara od elektrane, ali EU daje Ukrajini više od pet miliona doza koje bi omogućile mnogo širu distribuciju.

Zaporožje u južnoj Ukrajini okupirala je Rusija nedugo nakon što je izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru.

Ukrajinsko osoblje koje i dalje upravlja postrojenjem reklo je da je ruske trupe koriste kao vojnu bazu i da su radnici zapravo držani na nišanu.

Iako su nedavne borbe u tom području prouzročile određenu štetu elektrani, do sada nije zabilježen porast razine radijacije u tom području.

Međutim, zvaničnici su zabrinuti da bi daljnja šteta mogla uzrokovati curenje radioaktivnih čestica, koje bi se mogle proširiti na veliko područje.

Nuklearna agencija Ujedinjenih naroda zahtijevala je pristup postrojenju nekoliko mjeseci, a tim je stigao u Ukrajinu nadajući se da će im konačno biti dopušteno pregledati mjesto u narednim danima.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare