Puni Gas

Evropska unija sve bliže ukidanju prodaje benzinaca i dizelaša

Evropska unija planira ukinuti prodaju automobila s klasičnim motorima do 2035. godine.

Taj prijedlog podnesen je u julu prošle godine, a zeleno svjetlo za njegovo prihvatanje dali su evropski ministri zaštite okoliša na sastanku u Luxembourgu.

Njegovo prihvatanje u Evropskom parlamentu značilo bi de facto zaustavljanje prodaje benzinskih i dizelskih vozila te potpuni prelazak na električne automobile u Evropskoj uniji od 2035. godine, prenosi Index.hr.

Mjera je namijenjena ispunjavanju evropskih klimatskih ciljeva, posebno postizanju ugljične neutralnosti do 2050. godine.

Prije toga plan Fit for 55 podrazumijeva do 2030. godine smanjenje emisije stakleničkih plinova za 55% u odnosu na 1990. godinu.

Na zahtjev zemalja, uključujući Njemačku i Italiju, EU se također složila razmotriti odobrenje upotrebe alternativnih tehnologija kao što su sintetička goriva ili plug-in hibridi ako ne ispuhuju stakleničke plinove.

Njemačka autoindustrija snažno podupire razvoj tzv. e-goriva, čija bi ugljična neutralnost dopustila produljeno korištenje klasično pogonjenih vozila.

“Ovo je veliki izazov za našu automobilsku industriju”, priznala je francuska ministrica ekološke tranzicije Agnes Pannier-Runacher.

No rekla je da je to “nužnost” u suočavanju s konkurencijom iz Kine i Sjedinjenih Američkih Država, koje puno ulažu u električna vozila, koja se smatraju budućnošću automobilske industrije.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare