Svijet

Evropske zemlje i dalje se suočavaju s nestašicom lijekova

Prema nedavnom istraživanju, evropske zemlje još uvijek se suočavaju s visokom nestašicom lijekova. To negativno utiče na pacijente.

Farmaceutska grupa Evropske unije (PGEU) provela je istraživanje sa apotekama u 29 zemalja, uključujući članice Evropske unije, Tursku, Norvešku i Sjevernu Makedoniju.

Evropske zemlje na udaru

Rezultati istraživanja pokazali su da se nestašica lijekova u većini evropskih zemalja značajno pogoršala u odnosu na prošlu godinu.

U četvrtini ovih zemalja 600 lijekova je jedva dostupno. Oko 20 posto zemalja prijavilo je nestašicu 200 do 300 lijekova, navodi se u istraživanju.

Tri četvrtine zemalja prijavilo je da su nestašice ove zime bile veće u odnosu na prije godinu.

Istraživanje je također pokazalo da se u apotekama širom Evrope najteže mogu naći lijekovi poput antibiotika grupe amoksicilin, koji se koriste u liječenju infekcija respiratornog trakta.

Tu si i sirupi protiv kašlja koji se koriste u liječenju pedijatrijskih bolesti, paracetamol u obliku sirupa te neki lijekovi za snižavanje tlaka.

Infekcije jače nego ranije

Razlog nestašice je pad ponude uprkos rastućoj potražnji.

Sezonske infekcije, posebno gripa i respiratorni sincicijski virus (RSV), počele su rano. Ove godine su napredovale jače nego inače u evropskim zemljama.

Stručnjaci kažu da je slabiji imuni sistem povezan s pandemijskim restrikcijama jer ljudi nisu bili izloženi nekim virusima tokom ovog perioda.

Proizvođači lijekova, također nepripremljeni za veliku potražnju, suočeni su sa sve većim brojem infekcija. Pronleme stvara i energetska kriza u Evropi i rastuće cijene sirovina koje utječu na proizvodnju.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare