Svijet

Evropske zemlje pozvale Izrael da obustavi planove o izgradnji ilegalnih naselja na Zapadnoj obali

Petnaest evropskih zemalja pozvalo je u petak Izrael da zaustavi planove o izgradnji više od 4.400 novih stambenih jedinica za jevrejske doseljenike na okupiranoj Zapadnoj obali, prenosi Anadolu Agenncy (AA).

"Duboko smo zabrinuti zbog odluke izraelskog Višeg vijeća za planiranje izgradnje više od 4.000 novih stambenih jedinica na Zapadnoj obali", rekli su glasnogovornici ministarstava vanjskih poslova Francuske, Belgije, Danske, Finske, Njemačke, Grčke, Irske, Italije, Luksemburga, Malte, Holandije, Norveške, Poljske, Španije i Švedske.

U zajedničkom saopštenju pozvali su izraelske vlasti da preinače ovu odluku.

"Nove stambene jedinice predstavljale bi dodatnu prepreku rješenju o dvije države", dodaje se.

U saopštenju se navodi da su izraelska naselja "očigledno kršenje međunarodnog prava i stoje na putu pravednom, trajnom i sveobuhvatnom miru između Izraelaca i Palestinaca".

"Ova odluka, kao i rušenja i deložacije koja pogađaju palestinsko stanovništvo u istočnom Al Qudsu (Jerusalemu) i području C, direktno ugrožavaju održivost buduće palestinske države", dodaje se.

Zemlje EU su također pozvale Izrael "da ne nastavlja s bilo kakvim planiranim rušenjima ili deložacijama, posebno u naselju Masafer Yatta".

Evropska unija osudila je ranije planove Izraela o izgradnji stambenih jedinica na okupiranoj Zapadnoj obali,

"Evropska unija osuđuje i duboko žali zbog odobrenja planova za izgradnju više od 4.400 stambenih jedinica, dalje širenje nelegalnih naselja širom okupirane Zapadne obale", rekao je visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell.

Palestinsko rukovodstvo najavljuje da će i dalje pred Međunarodnim krivičnim sudom, Ujedinjenim nacijama i relevantnim vijećima i organizacijama tražiti načine kako bi se osigurala najšira osuda ovih izraelskih planova.