Svijet

Evropski komesar Borrell optužuje: “Ruska vojska izaziva globalnu nestašicu hrane”

Visoki komesar za vanjsku politiku i sigurnost Evropske unije Josep Borrell optužio je vojsku Rusije da je odgovorna za nestašicu hrane u svijetu, a kategorički je odbacio tvrdnje ruskih zvaničnika o nestašici hrane kao posljedici sankcija koje su nametnute Rusiji, javlja Anadolu Agency (AA).

Borrell se obratio novinarima po završetku sastanka ministara vanjskih poslova članica Evropske unije koji je održan u Luksemburgu.

“Rusi provociraju glad u svijetu blokirajući luke i uništavajući polja pšenice i zalihe u Ukrajini. Ruska vojska uzrokuje nestašicu hrane“, rekao je Borrell, ističući da je rizik od gladi u Africi izvor velike zabrinutosti.

On je kazao da su ministri vanjskih poslova EU-a razgovarali o mogućim novim sankcijama Rusiji, uključujući embargo na uvoz energenata, odnosno nafte i gasa. Dodao je da nisu donesene odluke po tom pitanju i da će rasprava biti nastavljena.

Borrell je priznao da bi ove sankcije izazvale “asimetrični šok“ između zemalja EU-a budući da su zemlje članice centralne i istočne Evrope u velikoj mjeri zavisne od ruskog uvoza energenata.

Po njegovom prijedlogu, ministri su također razgovarali o daljnjoj pomoći u naoružanju Ukrajine, dodavanjem još 500 miliona eura podrške na već dodijeljenu milijardu eura.

Rekao je da prijedlog tek treba da bude formalno odobren, ali je naglasio da je vojna pomoć ono što je sada važno za Ukrajinu, dok se Rusija “priprema za veliku ofanzivu u Donbasu“.

“Čak i ako sada presiječemo gasnu slavinu, Rusija će imati vojna i finansijska sredstva za bitku“, rekao je Borrell.

EU je izdvojio milijardu eura za vojnu podršku Ukrajini, kao i 500 miliona evra za humanitarnu pomoć Ukrajincima i uveo pet setova sankcija Rusiji od početka rata.

Restriktivne mjere usmjerene su na ukupno 1.002 pojedinca i 32 subjekta, uključujući predsjednika Rusije Vladimira Putina, ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, oligarhe i vojne oficire.

EU je također zabranio uvoz ruskog uglja i izvoz luksuzne robe u Rusiju te je zabranio ruskim i bjeloruskim bankama da posluju u međunarodnom bankarskom sistemu SWIFT.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare