Izvor: Jutarnji list
Region

Evropski sud: Hrvatska kriva za smrt šestogodišnje Afganistanke

Evropski sud za ljudska prava (ESLJP) presudio je da je Hrvatska u slučaju smrti šestogodišnje afganistanske djevojčice Madine Hussiny prekršila niz odredbi Europske konvencije o ljudskim pravima te da hrvatske vlasti nisu provele učinkovitu istragu u ovom slučaju.

Zbog kršenja te konvencije Hrvatska Madininoj porodici mora isplatiti odštetu od 40.000 eura, a država mora snositi i troškove suđenja od 16.700 eura, odlučio je sud.

Šestogodišnja Madina Hussini poginula je 21. novembra 2017. na kolosijeku željezničke pruge Šid – Tovarnik.

Na nju je na ničijoj zemlji između Srbije i Hrvatske naletio voz. Njezina porodica tvrdi da je dijete stradalo kada ih je policija spriječila pri ulasku u Hrvatsku kako bi zatražili azil i uputila da se vrate u Srbiju željezničkim nasipom, i tako skrivila smrt djeteta.

Njena porodica tužila je Hrvatsku, a Evropski sud za ljudska prava je objavio u četvrtak 18. novembra presudu kojom je potvrdio povredu prava na život, povredu zabrane mučenja i nečovječnog postupanja, zabranu kolektivnog protjerivanja, pravo na sigurnost i slobodu te pravo na pojedinačni zahtjev, a hrvatske vlasti nisu provele učinkovitu istragu o smrti djevojčice.

Sud je zaključio i da su djeca podnositelja tokom zadržavanja trpjela loš tretman i da odluke oko zadržavanja podnositelja nisu rješavane temeljito.

Sud također smatra da su neki od podnositelja bili kolektivno izbačeni iz Hrvatske i da je država sprečavala efikasno ostvarivanje prava podnositelja na individualnu prijavu tako što im je, između ostalog, ograničavala pristup odvjetniku.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare