Sport

Fabio Capello otkrio ko se prvi sjetio osnivanja Superlige

Trofejni italijanski nogometni trener Fabio Capello otkrio je da je bivši vlasnik AC Milana Silvio Berlusconi bio prvi koji je razmišljao o osnivanju evropske nogometne Superlige, i to još prije više od trideset godina.

“Berlusconi je o tome razmišljao još 1988. godine. On nije mogao zamisliti da njegov klub bude eliminiran nakon samo jedne utakmice. Tada je govorio da želi stalno gledati najbolje klubove na San Siru i drugačiji nogomet”, izjavio je Capello za italijanski Sky Sport. Capello je u Milanu proveo veliki dio svoje trenerske karijere.

Dok je Berlusconi bio vlasnik, AC Milan je pet puta bio prvak Evrope. Sada je vlasnik drugoligaša Monze, koja je četvrta i ima priliku boriti se za ulazak u prvu ligu.

Nedavno osnovani projekt evropske Superlige propao je za manje od 72 sata, nakon što su UEFA i FIFA te nacionalni savezi zaprijetili oštrim sankcijama. Prvo je Superligu napustilo šest klubova iz engleske Premier lige (Manchester City, Chelsea, Manchester United, Liverpool, Arsenal i Tottenham), a potom i Atletico Madrid, Inter te AC Milan, pa su u njemu ostala još samo tri kluba – Real Madrid, Barcelona i torinski Juventus.Povezani postovi: