Svijet

Facebook danas donosi najveću, najkontroverzniju odluku – šta uraditi s Trumpom? I ne, neće je donijeti Zuckerberg

Pitanje treba li dozvoliti bivšem predsjedniku SAD Donaldu Trumpu povratak na Facebook najveća je, najspornija i najkontroverznija odluka o moderiranju pojedinačnog sadržaja koju je kompanija ikad donijela. I, ko će odlučiti? Pa, iznenađujuće, neće to biti osnivač kompanije i izvršni direktor Mark Zuckerberg.

Odluku će donijeti Nadzorni odbor kompanije Facebook, neovisno tijelo koje se često opisuje kao vrsta Vrhovnog suda za Facebook. Odluka odbora bit će objavljena u srijedu, odnosno danas, piše CNN.

Ako vam ideja Vrhovnog suda za društvenu mrežu ostavlja puno pitanja, pa, niste jedini. Ispod su neka česta pitanja i odgovori koji će vam pomoći da shvatite.

Šta je Nadzorni odbor Facebooka?

Odbor je neovisno tijelo nalik sudu za žalbe na odluke o sadržaju na platformama u vlasništvu Facebooka. Sastoji se od 20 stručnjaka iz područja poput slobode izražavanja, ljudskih prava i novinarstva. Na odluke o moderiranju sadržaja – na primjer, uklanjanje ili ne uklanjanje određenog posta – koje su donijeli Facebook i Instagram, korisnici se mogu žaliti odboru nakon što prođu čitav proces interne revizije kompanije. Facebook kaže da su odluke koje donosi Odbor konačne.

Facebook je prvi put objavio namjeru da formira neovisno tijelo za provjeru odluka o sadržaju u novembru 2018. Nakon određenog odlaganja, kompanija je u oktobru 2020. najavila da će odbor početi raspravljati o slučajevima.

Ko je u Nadzornom odboru FB?

Među 20 trenutnih članova odbora nalaze se značajne osobe iz cijelog svijeta, uključujući Helle Thorning-Schmidt, bivšu premijerku Danske; Alan Rusbridger, bivšeg glavnog urednika časopisa The Guardian; i Tawakkol Karman, dobitnica Nobelove nagrade za mir koja je promovirala nenasilne promjene u Jemenu tokom arapskog proljeća, pokreta u kojem su društvene mreže igrale važnu ulogu.

Ali Nadzorni odbor će samo raditi sve što Facebook želi, zar ne?

Ne. Odbor je dizajniran da bude nezavisan od Facebooka, prema njegovoj povelji. Facebook finansira komisiju koje zauzvrat finansira odbor. Povjerenici su “odgovorni za zaštitu neovisnosti” odbora.

Kritičari Facebooka tvrde da odbor nije uistinu neovisan i da je to “tijelo koje je Facebook platio i koje je Facebook postavio, Facebook je stvorio za “pranje” svojih najosjetljivijih odluka.”

Suzanne Nossel, članica Nadzornog odbora Facebooka i izvršna direktorica organizacije za slobodno izražavanje PEN America, rekla je prošle sedmice za CNN Business: “Očito da Facebook u tome ima svoje motive. Budimo jasni. Oni su profitno poduzeće. Ne bi to učinili da misli da to nije dobro za posao. Poduzeli su neke korake da ga učine neovisnim dajući novac komisiji, napravili su neovisni skup povjerenika koji nadgleda sam odbor. I tako postoje napori da se to tijelo učini stvarno neovisnim. “

“Hoće li to ići dovoljno daleko pojave li se okolnosti koje testiraju ili osporavaju te parametre, morat ćemo vidjeti, ali mislim da je presudno, ako će Nadzorni odbor imati bilo kakvu korisnu ulogu, da se ta neovisnost apsolutno poštuje”, dodala je.

Neke – možda i mnoge – odluke koje Nadzorni odbor donese možda u konačnici ne budu ono što bi Facebook želio ili dovedu kompaniju u neugodan položaj. No, kako god odbor bude odlučivao, Facebook će imati koristi od samog pokrića za najteža pitanja vezana za sadržaj.

Da li Facebook mora raditi ono što Nadzorni odbor kaže?

Odluka koju je odbor donio “bit će obvezujuća i Facebook će je odmah primijeniti, osim ako provedba rezolucije ne može kršiti zakon”, stoji u povelji odbora.

Podsjetite me, šta se dogodilo s Trumpovim Facebook računom?

Trumpu su 7. januara, dan nakon pobune u Washingtonu, oduzeti pristupi njegovim Facebook i Instagram računima. Zuckerberg je tada napisao: “Vjerujemo da su rizici da se predsjedniku omogući da i dalje koristi našu uslugu u ovom periodu jednostavno preveliki.”

Šta se događa nakon što odbor donese odluku na Trumpovom Facebook nalogu?

Odluka odbora bit će objavljena u srijedu, u 9 sati prije podne po američkom vremenu. Odluka odbora o tome treba li dozvoliti Trumpu da se vrati na Facebook trebala bi biti obavezujuća, što znači da bi Facebook trebao reagirati kako se navede.

Odbor će objaviti svoju odluku na svojoj web-stranici, zajedno s objašnjenjem kako je donio takvu odluku. Međutim, neće objaviti ko je u odboru glasao na koji način; ni članovi odbora ne bi trebali sami otkrivati ​​te informacije.

Iz Odbora je rečeno da im je pristiglo više od 9.000 javnih odgovora o tome što učiniti s Trumpovim nalogom, a očekuje se da će biti objavljen i uzorak tih odgovora.

Koje je slučajeve Nadzorni odbor preuzeo prije ovoga?

U prvom nizu presuda u januaru, odbor je poništio neke odluke koje je Facebook donio.

U jednom slučaju, Facebook je uklonio objavu korisnika u Mjanmaru koji je podijelio dvije fotografije sirijskog mališana kurdske nacionalnosti koji se utopio pokušavajući doći do Evrope 2015. godine. U tekstu, uz fotografiju, prema opisu odbora, napisao je da “nešto nije u redu s muslimanima (ili muslimanskim muškarcima) psihološki ili sa njihovim načinom razmišljanja.” (Muslimani Rohingya su progonjeni u Mjanmaru.) Facebook je uklonio objavu zbog svojih pravila govora mržnje. Odbor je poništio tu odluku.

U obrazloženju odluke objavljene na svojoj web-stranici, odbor je napisao “[iako] se objava može smatrati pogrdnom ili uvredljivom prema muslimanima, u njoj nije zagovarana mržnju ili se namjerno poticalo na bilo koji oblik neposredne štete. Zbog toga Odbor ne smatra da je njegovo uklanjanje neophodno radi zaštite prava drugih.”, piše CNN.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare