IT, Tehnologija

Facebook uklanja rusku dezinformacijsku mrežu koja plasira lažne vijesti o ratu u Ukrajini

Facebook kaže da je demontirao dezinformacijsku mrežu koju čine pojedinci i web-stranice koje guraju lažne vijesti o ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Matična tvrtka društvene mreže Meta rekla je da je mreža “relativno mala” i da se sastoji od oko 40 računa, stranica i grupa na Facebooku i Instagramu. Nije jasno kada je grupa počela s radom, ali Meta kaže da je privukla manje od 4000 pratitelja na Facebooku i manje od 500 pratitelja na Instagramu, piše The Verge.

“To je znak da, dok ovi glumci pokušavaju voditi ove vrste utjecajnih operacija, oni bivaju uhvaćeni prije i ne dopiru do publike koju bi dosegli prije nekoliko godina”, Nathaniel Gleicher, voditelj Meta sigurnosnu politiku, rekao je NPR.

Mrežom su upravljali pojedinci u Rusiji i Ukrajini koji su postavili lažne profile na više društvenih mreža (uključujući YouTube, VK i Telegram, kao i Meta-ine platforme) kako bi istražiteljima izgledali stvarni. Koristili su slike glave stvorene umjetnom inteligencijom kao profilne slike i predstavljali se kao “urednici vijesti, bivši avio inžinjeri i autori naučne publikacije o hidrografiji”.

Prema Meti, grupa je “vodila nekoliko web stranica koje su se maskirale kao nezavisne novinske kuće, objavljujući tvrdnje o tome da je Zapad izdao Ukrajinu i da je Ukrajina propala država”. Tvrtka kaže da je pronašla veze između ove mreže i druge operacije koju je uklonila u aprilu 2020.

Ta je ranija grupa dijelila i promovirala članke medijskih organizacija koje su sada sankcionirane od strane SAD-a. Vijesti na stranicama trenutačno tvrde da su ukrajinski graničari dočekali ruske vojnike raširenih ruku; da ukrajinska vojska civile koristi kao živi štit; i raspoređivanje UN-om zabranjenog fosfornog streljiva protiv Rusa. Nijedna suština ovih priča nije potvrđena od strane medija izvan Rusije.

Osim mreže dezinformacija, Meta kaže da su na meti računi ukrajinskih vojnih dužnosnika i javnih osoba. Osoba poznata kao Ghostwriter, koju je pratila sigurnosna zajednica i koja je povezan s ruskim saveznikom Bjelorusijom, pokušava hakirati račune i objaviti “YouTube videozapise koji prikazuju ukrajinske vojnike kao slabe i kako se predaju Rusiji”.

Meta kaže da je upozorila korisnike koji su ciljani, blokirala domene koje se koriste u Ghostwriterovim phishing napadima i poduzela druge nepoznate korake za “sigurnost računa”.

“Bilo je puno nagađanja i zanimanja o tome postoje li operacije tajnog utjecaja usmjerene na javnu raspravu u Ukrajini i u kojoj mjeri vidimo da cyber hakerske grupe ciljaju pojedince u Ukrajini”, rekao je Gleicher iz Mete za NPR. “Ovo je slučaj u kojem vidimo obje te stvari.”

Twitter kaže da je također zauzet uklanjanjem dezinformacijskih mreža povezanih s ruskom invazijom Ukrajine. Tvrtka je za NBC News rekla da je zabranila više od desetak računa koji dijele veze na propagandnu stranicu pod nazivom Ukraine Today.

“27. februara trajno smo suspendirali više od desetak računa i blokirali dijeljenje nekoliko poveznica kršeći našu politiku manipulacije platformom i neželjene pošte. Naša istraga je u toku; međutim, naši prvi nalazi ukazuju na to da računi i veze potječu iz Rusije i pokušavaju poremetiti javni razgovor oko sukoba koji je u toku”, rekao je glasnogovornik Twittera za NBC News.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare