Pakleni Šund

Raportova recenzija| Falcon i Winter Soldier: Za Marvelove standarde, moglo je to puno bolje

Nakon sada već kultnog Thanosovog snapa koji je postao najvažniji trenutak u franšizi, Marvel je u post-Blip svijetu ponovo u procesu stvaranja novih priča koje su ukorijenjene u emocijama i osjećajima.

Nakon fantastične serije WandaVision, sada imamo Falcona i Winter Soldiera koji bolje funkcioniraju kao priča “veća od života”, nego nešto s čim se može povezati.

U dirljivom trenutku na kraju Endgamea, Steve Rogers predaje plašt Kapetana Amerike Samu Wilsonu (Anthony Mackie) davši mu svoj štit. Kada ga Wilson prvi put isproba, Rogers ga pita kakav je osjećaj, a on odgovara: “Kao da je tuđi.”

Sada, šest mjeseci nakon tih događaja, Wilsonu je i dalje čudno uvući se u crveno-plavo-bijele cipele Kapetana Amerike; umjesto toga zadovoljan je biti prijateljski komšija Falcon. James Barnes (Sebastian Stan), koji je odobrio što je Rogers povjerio Wilsonu štit, sada je pomilovan čovjek koji pokušava ispraviti greške dok je bio Zimski ratnik, ubica ispranog mozga.

Dva nespojiva junaka udružuju se kada se pojavi nevolja u obliku Flag Smashersa, tima anarhista koji se protivi nacionalizmu i vjeruju da je za vrijeme Blipa život bio bolji. Na čelu sa Karli Morgenthau (Erin Kellyman), grupu čine super vojnici koje je stvorio bezlični Power Broker.

Dvojac iz naslova također mora gledati horor kada njihova vlada preda štit novom Kapetanu Americi Johnu Walkeru (Wyatt Russell). Izabran od strane Vijeća za globalnu repatrijaciju da umiri post-Blip revolucije širom svijeta, Walker je, međutim, poremećena duša koja nije baš sposobna za nesebičnost.

Falcon i Winter Solider, u svojoj osnovi, dotiče se aspekata na koje je Marvel rijetko obraćao pažnju proteklih godina. Šta znači za Afroamerikanca biti Kapetan Amerika? Šta je sa finansijskih poteškoćama koje imaju porodice heroja? Koliko stvari moraju postati loše da se potraži pomoć? Mini-serija u prvih nekoliko epizoda postavlja izuzetno važna pitanja. Međutim, konačni odgovor kazuje da su kreatori možda zagrizli više nego što mogu sažvakati.

Najbolji dio serije je upoznavanje sa Isaiahom Bradleyem, ratnim veteranom koji je bio zatvoren i na kojem su eksperimentisali 30 godina. Iako ima bogatu historiju u stripovima, serija ne troši mnogo vremena na njega, koliko bi uistinu trebala. Isto se može reći i za Helmuta Zemu koji čak u jednom trenutku navuče tradicionalnu ljubičastu masku iz stripa. Dobijamo uvid u njegov kraljevski život kao sokovski barun, kao i plesne pokrete u noćnom klubu u Madripooru koji su instantno postali meme na internetu.

Čak i izmišljeno ostrvo Madripoor u jugoistočnoj Aziji, koji je bio centar mnogih istorijskih događaja u stripu, ne dobija značaj koji zaslužuje. Čini se da su kreatori samo željeli iskoristiti popularna imena i reference bez da ulože truda u nešto dublje.

Sa druge strane, John Walker je lik kojeg volimo mrziti u seriji. Kada počini ubistvo usred bijela dana, ne samo da događaj i njegove posljedice ustupaju mjesto jednom od najzanimljivijih likova iz Marvelovih stripova, također služi za ispipavanje mračnih teritorija od kojih se Marvel do sada držao podalje.

Flag Smashersi, označeni kao teroristi, pokazuju potencijal da budu među najboljim negativcima u franšizi. Međutim, serija ih svodi na serumske tinejdžere koji su puke lutke u rukama ne baš tajanstvenog Power Brokera, čiji se identitet otkriva u finalu sezone. A kad smo kod otkrivanja, jedan od likova u zadnjoj epizodi dobija novi kostim i za razliku od većine izbora kostima u filmovima, ovaj ostaje vjeran stripu na štetu praktičnosti.

Za seriju od samo šest epizoda, mnogo toga se dešava, a naslovni junaci su poput djece privezane za tobogan. Rijetko pokazuju kontrolu nad događajima i prisiljeni su reagirati, a ne djelovati. No, tokom akcijskih scena junaci se stvarno osjećaju kao kod kuće. Ne bi bilo pretjerano reći da je Falcon i Winter Soldier revolucionaran u tome kako je redefinirao akciju za male ekrane. Falconove letačke sposobnosti i Buckyjeva bionička ruka užitak su za gledanje u akcijskim sekvencama i često su čak i bolji od onoga što smo vidjeli u filmovima.

Zezanje između dva dva neprilagođena lika čini i efektnu komediju. Iako će neke od njihovih ludorija, poput onoga kad jedan kaže drugome da prestane koketirati s njegovom sestrom, zasigurno podsjetiti na hemiju među glavnim likovima u filmovima poput Bad Boys, Rush Hour, Shanghai Knights…, njihove lične borbe su ono što želimo vidjeti više. U cjelini, Falcon i Winter Soldier je kao jedan sjajan prizor kojeg nazirete teleskopom.

Serija se pomalo muči sa visokim standardima koje je postavila WandaVision. Uprkos tome što je zagrebao površinu mnogo materijala koji će zasigurno biti iskopan u budućim sezonama, ova prva sezona ipak se može ocijeniti osrednjom početnom pričom. Kada je Wilson podigao štit od Rogersa, rekao je, “Dat ću sve od sebe.” Nadajmo se da ćemo to moći vidjeti od tvoraca sljedeći put.

Serija je dostupna na Disney+Povezani postovi: