Vijesti

Faris Vehabović, sudija Evropskog suda u Strazburu, za Raport: Ministri EU nisu poslali ultimatum, ali jesu važnu poruku

Komitet ministar Vijeća Evrope danas je ponovo pozvao vlasti u BiH da implementiraju presudu “Sejdić-Finci” koju je donio Evropski sud za ljudska prava u Strazburu. Oni su naveli datum do kojeg bi vlasti trebale sve to uraditi – 1. septembar ove godine.

Iako su pojedini mediji objavili da je Sud u Strazburu poslao ultimatum bh. vlastima, Faris Vehabović, sudija ovog suda, za Raport je to negirao.

“Nije bio nikakav ultimatum niti to ovaj Sud radi. Komitet ili Odbor ministara Vijeća Evrope je samo uputio poziv”, kazao nam je Vehabović.

On ističe kako je Odbor ministara EU u svom periodičnom izvještaju, koji se radi godinu ili godinu i po pred izbore, razmatrao stanje i pozvao bh. vlasti da konačno implementiraju spornu presudu.

PROČITAJTE  Izdato narandžasto upozorenje za BiH

Međutim, kaže Vehabović, bitno je naglasati da se Odbor ministara pozvao i na ranije presude, prije svega onu koja se kolokvijalno zove “Zornić”.

“Pozvali su se na član 46 u kojem se navodi da je za izmjene Izbornog zakona i implementaciju presuda nužno promijeniti i Ustav BiH. Također, navedeno je da se to mora uraditi poštivajući sve presude, što znači da nikakvo ‘legitimno predstavljanje’ ili bilo šta slično tome, što stavlja kolektivitete ispred građana BiH, ne dolazi u obzir. To je jasna poruka”, naveo je Vehabović za Raport.

On ističe kako se su ministri u suštinu podvukli da BiH nije demokratsko društvo jer ne omogućava građanima da iskoriste svoje pravo kroz trenutni Izborni zakon.

PROČITAJTE  Dunđeri svih zemalja dođite u BiH, da vidite kako se to radi


Povezani postovi: