Ekonomija

Farma pilića ‘Bioss’ iz Srebrenice nastavlja s radom. Novi vlasnik zadržao uposlenike

Srebreničanin Mušan Duraković preuzeo je poslovanje farme pilića "Bioss" iz Srebrenice, za koju je prije godinu opstanak bio neizvjestan, jer je zbog neprofitabilnosti tadašnji vlasnik najavljivao njeno zatvaranje.

Duraković je odlučio kupiti farmu kako bi zadržao mlade zaposlenike kojih je trenutno osmero. Po turnusu proizvode 60.000 pilića, a samo na godišnjem nivou isporuče oko 350.000 pilića.

"Nastavio sam poslovanje, jer sam sa ovih prostora, a prije svega cilj mi je bio zadržati mlade radnike. Oni su svi porodični ljudi. Tokom preuzimanja farme zatekao sam loše stanje i lošu opremu. Sve smo to prebrodili i nastavili s radom. Trenutno stanje nije zadovoljavajuće, ali korak po korak nadam se da će biti bolje", izjavio je Duraković.

Kaže da su uspostavili poslovnu saradnju s kompanijom "Madi“ iz Tešnja, a u planu je i proširenje proizvodnje.

"Peradarstvo nema podršku države, ni vrijednih podsticaja. Podsticaj koji dobijemo je oko 10.000 KM na godišnjem nivou i to je nedovoljno u odnosu na troškove koje imamo. Zimi trošimo oko 50 tona uglja po turnusu i oko 80 metara drva, to je trošak veći od 20.000 KM. U ljetnom periodu je 70 posto manje rashoda. Tokom zime smo u minusu, a ljeti pokušavamo da se izvučemo", ističe Duraković.

Kaže da je područje Srebrenice idealno za peradarstvo, jer se životinje uzgajaju u zdravoj i čistoj sredini.

Izrazio je također razočarenje odnosom vlasti jer ne podržavaju mlade u Srebrenici koji hoće da rade i žive od svog rada.