Nauka

Farmaceutski giganti zajedno traze vakcine protiv koronavirusa. Mogle bi stići već polovinom 2021.

Kompanije GSK i Sanofi objavile su da su udružile napore kako bi što prije pronašli vakcinu protiv koronavirusa.

„U nezabilježenoj pojavi do sada, dvije svjetske najveće kompanije za proizvodnju vakcina udružuju svoje napore u borbi protiv COVID-19”, navodi se u objavi.

„Kombinirat ćemo inovativne tehnologije kako bi razvili prilagođeno cjepivo protiv COVID-19, za koje se očekuje da će ući u klinička ispitivanja u drugoj polovini 2020. godine. Ako budu uspješna i u skladu s regulatornim razmatranjima, cilj nam je da vakcina bude dostupna do druge godine polovine 2021. godine.

To bi bio znatno brži vremenski okvir nego za normalan razvoj cjepiva i timovi iz obje kompanije pdmah počinju s radom”, navodi se u objavi.

PROČITAJTE  Đoković izbjegao medije, bez riječi otišao u nepoznatom pravcu. Navijači ga dočekali zastavama i šajkačama

Ističe se i da je rad tek u početnoj fazi, ali da se i u Sanofu i u GSK nadaju da će do kraja naredne godine proizvesti stotine miliona doza vakcine.

Iz GSK dodaju da rade i s još nekoliko farmaceutskih kuća i univerziteta širom svijeta na istom projektu.

„Vjerujemo da će više nego jedan tip vakcine trebati i nadamo se da ćemo ih razviti”.

Farmaceutski džin najavljuje i da će u narednim mjesecima prezentirati prve rezultate svoga rada.

„Ukupno, GSK ne očekuje nikakav profit iz portfolija borbe protiv COVID-19 tokom ove pandemije”, navodi se u saopćenju. No, dodaje se i da će, ako se pojavi neka zarada, ona će biti usmjerena u dalje razvijanje potencijala za borbu protiv pandemija, te da su otvoreni i za saradnju s drugima na ovom planu.

PROČITAJTE  Dramatično upozorenje: Sat Sudnjeg dana otkucava, čovječanstvo nikad nije bilo bliže nestanku

„Prioritet će nam biti i da razvijene tipove vakcije učinimo dostupnim najsiromašnijim državama svijeta. Te će pošiljke biti praćenje donacijama. Sve ćemo raditi u koordinaciji s vladama i globalnim institucijama koje će davati prioritete”, navodi se u objavi GSK-a.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare