Oglasio se Faruk Kapidžić dia
Politika

Faruk Kapidžić za Raport: Mandić je poslao šega projekt, kao da su se djeca igrala. I kadrovi SDA su pravili katastrofu

Faruk Kapidžić ponovo je glavni lik urbanističko-političkog rata u Kantonu Sarajevo.

Sad se glavna ‘bitka’ vodi oko malog trga u centru Sarajeva, čiju rekonstrukciju je Komisija za zaštitu nacionalnih spomenika BiH (a čiji je Kapidžić član) blokirala zbog “neprovodivog i neozbiljnog projekta”, a prije nekoliko dana je blokirano cijelo gradilište.

Cijela priča dobila je političku notu kada je načelnik Općine Centar Srđan Mandić (Naša stranka) objavio da ga Kapidžić blokira po nalogu SDA. No, Kapidžić tvrdi da Mandić nema papire i da je sve radio naopako i mimo zakona.

Upravo o tome, ali i o SDA, razgovarali smo s Kapidžićem i za početak ga pitali: Šta fali Mandiću?

“Općina Centar nije izdala niti jedna papir za te radove. Nešto slično kao Općina Stari Grad za Trg Alije Izetbegovića. Uveden je izvođač bez ijednog papira. Stari Grad je shvatio grešku, a Mandić nije još”, navodi on.

Kako je to moguće?

Ne kako je moguće da to rade, nego kako je moguće da neko hoće da stane tome ukraj. Jer Bog zna, u proteklih 15 godina jesu tako radili, ali niko se nije oglašavao. Ovo je sad stvar mene i Komisije koja je reagirala i poslala inspekciju koja je utvrdila da nema nijednog papira i zatvorila gradilište.

Što Komisija do sada nije tako reagirala?

Od kada sam ja došao u saziv, reagira i zato je čitav rat. Što prije nije reagirala, ako je bilo takvih stvari, to morate pitati ranije sazive. Morate shvatiti šta se dešava u Ministarstvu prostornog uređenja KS, i kada sam ja tamo bio, bio je rat i u Komisiji, kao i sada. Nije uvijek do funkcije, nego do osobe koja je na toj funkciji, tada to nema veze ni sa strankom ni sa politikom. Istina, mene je stranka postavila na funkciju u komisiji, tačnije član Predsjedništva koji dolazi iz SDA, ali ja je obavljam onako kako smatram da treba. Čista struka, ostalo me ništa ne zanima, i imenovali su me sa tim zadatkom.

Pitaju kako Banja Luka nema problema s Vama, ili Široki Brijeg, Travnik, Trebinje…

Napišite baš ovako: Lažu, lažu, lažu, a novinari prenose laži, laži, laži. Ja treba svaki dan da kažem da lažu i da vam dajem papire. Dokle više tako? Označite ljude koji lažu i one koji govore istinu, jer ovo postaje morbidno. Nije tačno da Komisija ne djeluje u Banjoj Luci, kada djeluje, ili u Trebinju, Mostaru, Kreševu, Jajcu. Nije tačno da se ne provodi zakon i da ne šaljemo inspekciju. Mogu lagati koliko hoće, ja ću objaviti dokumente. Njihove laži se ne baziraju ni na čemu, nego na sirovoj politici, kako bi kao dokazali da njih SDA blokira preko mene. To je vrhunska greška. Sve i da neko želi da ih blokira, a to ne vidim da želi, ne bi to mogao raditi preko mene. Moja reakcija je identična, kao što su bile i moje reakcije kada sam vodio Ministarstvo u KS, reakcije protiv ovih i sličnih pojava, pa čak kada bi na drugoj strani bili neki kadrovi imenovani ili predloženi od SDA. To što je trenutno načelnik Općine Centar iz Naše stranke me ne zanima. Da je moj otac načelnik, isto bi bilo!

Bez papira, bez dozvole i odobrenja se ne može uvesti firma da radi. Pri tom bi firma morala biti kažnjen oduzimanjem dozvole za rad, ali kod nas će biti kažnjena sa mizernih 5.000 KM, a vrlo vjerovatno prime i avans koji je stotinu puta veći od kazne. U tom slučaju, tim izvođačima i odgovara da gradilište bude zatvoreno, ali i da se završi na takav način bez kontrole. Zato to i pristaju da rade.

Hoće li, ako Mandić prikupi sve papire, gradilište biti odblokirano?

Identično kao i za Općinu Stari Grad, kada zadovolje minimum standarda struke, dobit će odobrenje za radove.

Zadovoljava li ovaj projekt sad uvjete? Prema fotografijama koje sam vidio, osnovni projekt je izmijenjen. Je li to sad ok?

Ako je istinito ono što prikazuju, onda je to tačno, promijenili su. Problem je što je kod nas došao prvi projekt koji je živa šega, to je bruka za struku. Kao da su se djeca igrala u Paintu, varali su sa veličinom trga, sa veličinom objekata okolo. Sad su oni, navodno, promijenili projekt prema našim primjedbama i uveli izvođača. Ne može tako. Taj projekt morate ponovo dostaviti Ministarstvu prostornog uređenja, oni će nama dostaviti na mišljenje, i mi ako damo pozitivno mišljenje, Ministarstvo će im dati dozvolu.

Dakle, kada su promijenili projekt, onako kako ste vi sugerirali, nisu vam ga poslali ponovo? To je moralo ponovo u proceduru?

Tako je. Nisu ništa poslali. Jednostavnu su uveli izvođača. Ovdje se radi o kriminalu. Evo i zašto. Zato što nisu izdali izvođaču nikakav papir, a da bi izdali papir, taj papir se mora osloniti na dokument kao što je elaborat i projektna dokumentacija ili bilo šta što govori o vrsti radova i cijeni radova. Oni, ako ne izdaju odobrenje, ne postoji dokument koji će reći da to košta toliko. Što znači, oni mogu izvođaču da plati nešto što vrijedi recimo 50.000 KM čak i do 500.000 KM, a da niko ne može dokazati šta su izveli, koje su radove imali i koliko su ispoštovali projekt, jer projekta nema formalno. Dakle, čisti kriminal. I kada imate da se izvođač uvodi u petak u osam sati navečer da kopa u centru grada, odmah možete zatvoriti jer sigurno nema dozvolu.

Mislite da se neko htio ugraditi?

Ne znam, nemam podataka. Ali sve vodi tome. To me ne zanima, neka se time bave organi, ali ja znam da to nije urađeno po struci.

U saopćenju SDA Centra, prozvani su i neki načelnici iz SDA koji su radili mimo zakona. Na koga misle?

Ne znam, pitajte SDA Centra, ili neka se sami prepoznaju.

Možemo li reći da je to bio npr. Senaid Memić, bivši načelnik Ilidže?

Ne znam, svako neka se prepoznaje. Ali reći ću vam ovo. Ajnadžić je uradio popločavanje ispred Predsjedništva BiH sve po tenderima, po proceduri.

I koštalo nas je basnoslovno…

Koštalo nas je više od 300.000 KM. Kada sam uzeo radove i provjerio sve, ustanovio sam da nije ni moglo koštati manje. Nisam tad bio u stranci. Tu je transparentno sve. Provjerio sam cijene i to je otprilike tačno to. A od toga se napravila priča da je basnoslovna suma.

To je trotoar koji nas je koštao toliko. To je malo čudno.

Naravno, 300.000 KM gdje se moglo dokazati gdje su potrošene. A vi sada imate most Festina Lente gdje se daje 500.000 KM za farbanje mosta. Pola miliona za nešto što se ne zna šta je. Ali se Ajnadžić „preklao“ jer je SDA načelnik. Ne branim ja nikoga, i kadrovi SDA su znali praviti katastrofu u ovoj oblasti. Ali navodim to kao primjer, koji nije trebao biti negativan primjer.

Zašto Komisija nije reagirala za zgradu kod mosta Čobanija? Urađena je zgrada koja ne liči na raniju.

To je raniji saziv Komisije radio. Da sam bio ja tu, reagirao bih itekako.

Možete li retroaktivno djelovati?

Po toj zgradi se ne može. Ali imate zgradu na Drveniji, čija konstrukcija odavno već stoji, ali svi se pravite da ne vidite. Mi smo slali i OHR-u, policiji, Vladi, tužilaštvima… svim novinarima. Niko ništa. Sad vi meni recite zašto vi ne napravite za to priču? Zgrada kod Drvenije ušla je u regulacioni plan kroz javni WC. Sad je javni WC u podrumu, a iznad je nikla zgrada. Ja mislim da se to mora srušiti i da oba načelnika i koja su u tome učestvovali, raniji i sadašnji, moraju odgovarati, jer je jedan dao dozvolu, a drugi pravosnažnost iste.

Šta je s fasadama zgrada u Općini Centar? Mislim na austrougarske zgrade čije se fasade raspadaju. Ko to blokira?

Pitajte Mandića eto što konkretno nije obnovio npr. fasadu zgrade BH Šuma.

Može li on to uraditi uz vašu saglasnost?

Naravno, uradi projekt, pošalje, dobije odobrenje i radi. Čitav grad se raspada. Tom ponašanju ja hoću da stanem ukraj. Ovdje se neće moći živjeti za 10-15 godina. Glavni grad ne može ovako izgledati i ne može se ovako ponašati prema njemu niko, pa ni bilo ko iz moje SDA, niti iz njihove Naše stranke, Konaković ili bilo ko drugi.

Možete li Vi reagirati retroaktivno u nekim slučajevima?

Tamo gdje sam mogao, ja jesam, u Ministarstvu, ali kroz Komisiju ne može. To treba da radi Vlada KS i Ministarstvo prostornog uređenja, ali ministar nema pojma, nema veze s ovim, on ne zna prostorno uređenje, urbanizam. Oni su ukinuli ministarstvo građenja, to je uradio Konaković vrlo svjesno. Njima je problem što sam ja, nakon što su me smijenili iz Vlade KS i ugasili Ministarstvo koje sam vodio, došao sada u Komisiju i naslijedio Odluku prošlog saziva o Historijskom urbanom krajoliku Sarajeva i koju sada samo dosljedno provodim.

Vi mislite da ako SDA formira vlast, da će sve biti super?

Ako budem ja u tome svemu, u ovoj oblasti, znam da neće niko moći raditi nešto što nije po struci.

Mislite da se možete izboriti sa strukturom stranke koja ruši grad 20 godina?

Pa recite vi meni kako to da sam ja dvije godine na značajnim pozicijama, a stranka me ne smjenjuje? Dakle postoji kritična masa koja se želi izboriti i sa tim i sa svim drugim strukturama koje ne žele dobro ovom gradu.

Možda zbog Vaših statusa na Facebooku?

Razmislite. Zašto me stranka ne smjenjuje i kad sam bio u Ministarstvu, kada sam radio direktno protiv ličnih interesa pojedinih načelnika ili drugih kadrova iz SDA ili sada kada sam zaustavio izgradnju zgrade Centralne banke i garaže na Hastahani. Nemam nikakav problem da me stranka smijeni, ali dok god stoje iza mene, a eksplicitno predsjednik Bakir Izetbegović, koji je sve ovo što ja radim htio davno uraditi, ali nije imao kadrove koji će dosljedno to provoditi, a nije imao ni ovoliki utjecaj unutar stranke.

Kadrovska politika je kompleksna, pogotovo u ovoj oblasti u kojoj je mnogo novca i interesa, jer kada imenujete nekoga, on se vremenom pokvari i pristane na truhle kompromise.

Pa što ih nije smjenjivo?

Pa kasnije je radio i to. Mnogi su baš radi ove teme napustili SDA jer nisu više mogli provoditi svoje partikularne interese!

Hoćete reći da je Izetbegović došao tobe?

Nisam rekao da je došao tobe, niti da ima potrebe dolaziti tobe, to ste vi tako konstruisali, nego da je u mom slučaju, dobio osobu koja se vodi strukom i poštenjem, a može se nositi sa svim pritiscima. Meni ne pada napamet da radim marifetluke, da radim na poziv telefona ili na kovertu, niti se to od mene očekuje, baš suprotno. Ako mi vjeruje, a vjeruje, vjerujem i ja u njegove iskrene namjere da popravimo situaciju u ovoj oblasti koja nam je struka, onda imate ovakav rezultat. Meni je žao što su pojedinci iz SDA takve stvari prije radili, da mnogi dobronamjerni ljudi, radi njih, ne mogu ni danas da povjeruju u ovo što danas radimo. To je težak put, pa umjesto pola godine, trebat će nam pet godina da nam povjeruju. Ovo je meni nezahvalna pozicija. Ja sam puno bolje zarađivao sa svojom firmom.

Jeste li vi još u privatnoj firmi?

Jesam vlasnik, ali tamo ima direktor koji to vodi.

Ima li tu sukoba interesa? U smisli da ako vaša firma treba da dobije neki posao, Vi u Komisiji date odobrenje?

Ja ne dozvoljavam direktoru da ugovara stvari koje bi bile u sukobu interesa. Ne uzima te poslove. Ima neke ugovore od ranije. Ako se to preklopi, meni je žao, morat će direktor i uposlenici sami da se snalaze jer im takve stvari ne bi mogle prolaziti i oni su svjesni toga.

Dobro. Šta je s pričom o zoni historijsko-urbanog pejzaža. Kažu da ste blokirali sve radove u Kantonu, od Ilidže do Baščaršije.

To je laž. Ima karta, i vidi se da je ta zona do crkve na Marijin Dvoru.

Što se onda ne gradi?

Zato što nisu sposobni. Nije ni meni jasno zašto se ne gradi u Novom Sarajevu, na Ilidži. Oni su kao rogovi u vreći – NiP, NS i SDP. Tri ideologije, tri pravca i sada jednu druge trpe do izbora. U ponedjeljak nakon izbora će to pući, ako ne i u nedjelju navečer. Ne grade čak ni na Prvoj transverzali.

Pa ona se ne gradi već 30 godina.

Izvinite, ali za tri mjeseca Mario Nenadić, Adi Kalem i Faruk Kapdižić su za tri mjeseca izdali građevinsku dozvolu na 170 metara i počeli raditi. U narednih 6 mjeseci bilo bi izgrađeno do vijadukta prema Koševskom. Naravno, nas su smijenili. Nakon toga zatvoreno je gradilište, nisu ni tih 170 metara uradili. Nakon 50 godina, Vlada Marija Nenadića je za samo tri mjeseca, doduše napornog rada, izganjala dozvolu. Neće to reći Mandić, ali mi smo to napravili.

Šta je s nultom transverzalom?

I to je Vlada KS i Općina Centar. Nas su smijenili. Napravili bi mi sve što oni ne mogu. Mi bi dokazali da se može i to bez krađe. I zato smo smijenjeni, jer bi poremetili sistem koji su svi gradili, pa i SDA, a njeni kadrovi nakon izlaska iz SDA nastavili usko sarađivati sa njim, pa čak i počeli voditi taj „sistem“. Sistem u kojem se ne može praviti, ali se može krasti.

Vi meni govorite o katarzi SDA…

Ne pričam o katarzi SDA, nego o situaciju koju sam vidio. Vidio sam da se može na ličnom primjeru, a kada smo krenuli smijenili su nam Vladu. 

Pa meni to liči na mesijanizam, vi došli i u SDA je sad sve bolje. Bar u ovom urbanističkom smislu.

U urbanističkom smislu – da. Katarza SDA će doći. Neki kažu šta si radio 30 godina, koga foliraš. Ja sam u ovome dvije godine. 30 godina prije toga me stomak bolio od toga šta rade, SDA prva, SDP i Stranka za BiH. Tu su se ubacivali iz SBB-a, pa sad NiP i Naša stranka. Ja sam kao privatnik pričao i pisao o Kovačima o Tibri…

Postoji li krivična prijava protiv Senaida Memića zbog nelegalnog izdavanja građevinskih i urbanističkih dozvola?

Ne znam. Time treba da se bave ljudi u Tužilaštvu.

Zašto ga je SDA nagradila i poslala za ambasadora?

Možda to nije nagrada, možda je to bio jedini način da se čovjeka otarasi. To je za mene već viša politika.

Pa poslati ga na biro.

On bi se prijavio kao nezavisni i da bude opet načelnik. Možda je otišao za ambasadora jer je to bio jedini način da se ne kandidira za načelnika, a možda su neki drugi razlozi. Prošli smo mi tu priču s Hadžibajrićem, koji je rekao evo ako nećete po mom, ja ću sam i evo 15 godina vlada u opštini Stari Grad kako on želi.

To je katastrafa…

Vi bi voljeli da je Memić i dalje načelnik?

Ne, nego šaljemo u diplomatiju politički škart.

Pa zamislite da je još načelnik. Ko nam garantuje da bi on izgubio.

Vratimo se na struku. Šta je s legalizacijom objekata u Sarajevu?

Ona je ukinuta 2017. iz Zakona o prostornom uređenju. Trebao sam predložiti novi zakon, ali sam smijenjen i taj zakon sam ponio sa sobom. Ako SDA formira Vladu, to je prvi zakon na kojem ću ja insistirati. On je spreman i ide u proceduru. Imamo desetine hiljada objekta, i od toga 90 posto ne smeta da se legalizuje, 10 posto smeta i morat će se rušiti.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
3 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
muamer
muamer
7 mjeseci

bravo Raport samo vi dajite prostor SDA placenicima SVE sto je u ovom europskom Kandaharu napravljeno zadnjih 25 god su projektovali ili odobrili Kapidzic ,mrtvac Golos i avansni Zec

muamer
muamer
7 mjeseci

evo vidim da moj komentar ceka odobrenje!!!! Jeli odobrenje stize iz Centrale SDA ili neke marketing firme koja narucuje reklame????

muamer
muamer
7 mjeseci

evo jos jednom : SVE sto je u ovom europskom Kandaharu projektovano i izgradjeno ili neizgradjeno i zabranjeno su uradili : ovaj isti Kapidzic zatim mrtvac Golos i avansnu Zec. Trazite sada opet odobrenje iz Mehmeda Spahe!!!