Svijet

Fauci: Nije vrijeme za slavlje. Cijela planeta je u opasnosti

Anthony Fauci, direktor američkog Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, izjavio je u srijedu da se COVID-19 prvenstveno širi na nivou domaćinstva, među manjim grupama ljudi.

Za kanadski CBC News je rekao kako su testiranje na asimptomatsko širenje bolesti i nastavak prakticiranja osnovnih preventivnih mjera, poput pranja ruku, fizičke distance i nošenja maski, ključni za sprečavanje širenja korona virusa širom svijeta.

Jedan od najboljih svjetskih stručnjaka za zarazne bolesti smatra da se, uprkos početnim uspjesima u kontroliranju pandemije, i Kanada suočava sa sve gorom situacijom, prenosi Tanjug.

“Trenutno je čitava planeta u nevolji. Evropska unija, ako pogledate broj novih infekcija, van je kontrole. Sjedinjene Američke Države potpuno. Kanada, kojoj je, navodno, išlo tako dobro, također ulazi u nevolje”, ocijenio je Fauci.

Kaže kako se virus širi prvenstveno na “nivou domaćinstva”, među manjim grupama ljudi, koji možda i ne znaju da su zaraženi, te upozorava kako je to nešto na šta treba obratiti pažnju, posebno kako se bliže praznici i hladniji mjeseci.

Fauci kaže da je iznenađen rezultatima ranih ispitivanja vakcina Pfizer i Moderna, koji su pokazali efikasnost iznad 90 posto, ali tvrdi kako još nije vrijeme za slavlje.

“Iako još nije poznato da li će vakcine pružiti dugotrajni imunitet na COVID-19, činjenica da je vakcina Moderna također spriječila tešku bolest kod učesnika u fazi tri bila je zapanjujuće impresivna”, kazao je Fauci.

Nada se kako će ljudi biti vakcinisani protiv COVID-19 do sredine 2021. godine, ali je naglasio da države do tada ne mogu napustiti mjere javnog zdravlja.

“To bi bila katastrofa”, poručio je Fauci i dodao kako smatra da je vakcina “pomoć na putu i svjetlo na kraju tunela”, ali da je još pred nama dug put.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare