Svijet

Fauci otkrio koliko nas se mora vakcinisati da bi se stekao imunitet krda

Postizanje imuniteta krda protiv koronavirusa zahtijevat će da bude vakcinisano između 70 i 90 posto građana, ocijenio je vodeći američki epidemiolog Anthony Fauci.

U intervjuu za New York Times, on je priznao da je vremenom povećao procjene o procentu stanovništva koje treba da bude vakcinisano kako bi se ostvario imunitet krda, nakon što je ranije govorio da je dovoljno da taj procenat iznosi 60 do 70 posto, prenosi Reuters.

“Kada su istraživanja javnog mnijenja pokazivala da bi samo oko polovina Amerikanaca primila vakcinu, govorio sam da bi za ostvarivanje imuniteta krda bilo potrebno da se vakciniše 70 do 75 posto građana. Međutim, kada su nova istraživanja pokazala da 60 posto ili više primilo vakcinu, pomislio sam, ovo mogu malo da pomjerim, pa sam otišao na 80, 85 posto”, navodi Fauci.

Što je bolest infektivnija, to je potrebnija veća stopa vakcinacije kako bi se dostigao prag imuniteta krda, rekao je Fauci.

Podaci Američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti pokazuju da je od 14. decembra vakcinu primilo preko milion građana, odnosno oko 0,3 posto stanovništva.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare