Nauka

Fauci podržao ideju obaveznog vakcinisanja školaraca

Anthony Fauci, glavni američki stručnjak za zarazne bolesti, rekao je u nedjelju da podržava obavezno vakcinisanje školske djece protiv covida-19, u trenutku kada delta varijanta koronavirusa jako povećava broj slučajeva zaraze u SAD.

“Vjerujem da je zahtjev da školska djeca budu vakcinisana dobra ideja”, rekao je Fauci za CNN-ov program “State of the Union”. “To radimo već desetljećima, zahtijevajući vakcinisanje protiv dječje paralize, ospica, zaušnjaka, rubeole i hepatitisa”, naglasio je.

U ovom trenutku, djeca ispod 12 godina još se ne vakcinišu protiv covida-19.

Ali Fauci je u drugom intervjuu rekao da bi do početka oktobra trebalo biti dovoljno podataka da Američka uprava za hranu i lijekove (FDA) razmotri i vakcinisanje ispod te dobi.

“Mislim da postoje razumni izgledi” da Pfizer-BioNTech ili Moderna dobiju dopuštenje FDA za vakcinisanje djece ispod 12 godina, naglasio je Fauci, direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti i glavni medicinski savjetnik Bijele kuće u utorak.

Kako se djeca počinju vraćati u škole, povećanje broja slučajeva koronavirusa već je dovelo do određenih problema.

Deseci škola moralo je odgoditi početak nastave ili se zatvoriti nakon što je nastava već počela, najviše na jugu zemlje, epicentru aktualnog povećanja slučajeva, području gdje je vakcinisanost stanovništva među najnižima u zemlji.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare