Svijet

Fauci: Vakcinacija protiv korone bi mogla biti obavezna

Anthony Fauci vjeruje da bi vakcinacija protiv Covid-19 mogle biti obavezna za putovanja, ali je i dalje nesiguran da li vakcina zaustavlja širenje virusa i preporučuje ljudima da i dalje nose maske.Kako je pojasnio obavezno vakcinisanje mogle bi uvesti individualne institucije.

“Sve će biti na stolu za raspravu”, rekao je Fauci na pitanje o obaveznosti vakcinisanja na lokalnom nivou, kao i za putovanja.

Iako ne vjeru da će postojati naredba najviših organa za vakcinaciju, jer kako je istakao SAD skoro nikada nije uvela obavezno vakcinisanje za neku bolest na saveznom nivou, piše Russia Today.

Fauci i dalje vjeruje da će pojedine institucije tražiti vakcinaciju i potvrdu o vakcinaciji.

PROČITAJTE  Putinov neprijatelj broj 1 tvrdi da zna šta je konačni ratni cilj ruskog predsjednika: Nema to veze sa Ukrajinom...

“Naprimjer, vakcine za običnu gripu i hepatitis B su obavezne u mnogim bolnicama. Kao doktor u svojoj bolnici, ne bih mogao vidjeti pacijente, ako nisam vakcinisan protiv gripe i hepatitisa B”, istakao je Fauci.

Ukoliko dovoljan broj bolnica bude zahtjevao vakcinaciju onda ne bi bilo potrebe za obaveznom vakcinacijom, zato što bi takvi potezi dali isti rezultat.

Uprkos svim sumnjama o vakcini, Fauci je naveo kako ne može sa sigurnošću tvrditi da vakcine koje trenutno postoje mogu zaštiti ljude od širenja virusa.

“Prethodno donesene odluke tokom pandemije kao što su održavanje socijalne distance i nošenje zaštitne maske, kao i umanjen broj putovanja i dalje bi trebali ostati na snazi”, kazao je.

PROČITAJTE  Stanje u Sjevernoj Koreji sve gore zbog koronavirusa. Kim Jong Un odbio međunarodnu pomoć

Navodeći to kao razloge zašto i dalje, iako je počela vakcinacija, preporučuje da se ne ukidaju ranije donesene mjere, kao što je nošenje maske, jer se i dalje ne zna efekat vakcine na širenje virusa.

Više od 3 miliona ljudi u SAD-u do sada je primio vakcinu protiv Covid-19.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare