ceremoniju krunidbe elizabeta
Magazin

FBI nakon 40 godina otkrio prijetnju kraljici Elizabeti

Federalni istražni biro (FBI) otkrio je potencijalnu prijetnju bitanskog kraljici Elizabethi II tokom njenog putovanja u Sjedinjene Američke Države (SAD) 1983. godine, javlja Anadolija.

Dokumenti su objavljeni ove sedmice na web-stranici FBI. Kraljica Elizabetha II umrla je u septembru prošle godine nakon 70-godišnje vladavine.

Kraljičina posjeta Zapadnoj obali sa suprugom, princom Philipom, uključivala je zaustavljanje u San Franciscu u martu 1983.

FBI je rekao da je policajac, koji je posjećivao bar popularan među simpatizerima Irske republikanske armije, primio telefonski poziv u februaru 1983. od čovjeka koji je tvrdio da mu je kćerka ubijena u Sjevernoj Irskoj od gumenog metka.

Prema dokumentima, muškarac je rekao da će “pokušati da naudi kraljici Elizabethi”. Rekao je da će baciti predmet s mosta Golden Gate na kraljičinu kraljevsku jahtu ili pokušati da je ubije tokom posjete Nacionalnom parku Yosemite.

U dokumentima se navodi da tajna služba namjeravala zatvoriti šetnice mosta kako se jahta približava.

Imena policajca i pozivaoca su redigovana u dokumentima.

U dopisu od 7. marta 1983. navodi se da je kraljica završila posjetu Sjedinjenim Američkim Državama “bez incidenata” i da “nije opravdana nikakva dalja istraga”.

U dokumentima su detaljno opisani drugi sigurnosni problemi koji su uključivali kraljičine posjete drugim američkim gradovima.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare