Svijet

FBI okončao pretres Bidenove kuće. Tražili tajne dokumente, otkriveno šta su odnijeli

FBI nije pronašao dokumente s oznakom tajnosti tokom pretrage kuće američkog predsjednika Joea Bidena u Rehoboth Beachu, Delaware, u srijedu.

Izjavila je to osoba upoznata sa slučajem, dok savezni istražitelji nastavljaju istraživati potencijalnu zloupotrebu povjerljivih podataka.

FBI: Pretraga je bila sporazumna

Pretraga je bila sporazumna i obavljena uz saradnju Bidena i njegovog advokatskog tima. Oni su prethodno pretražili posjed i nisu pronašli označene dokumente, prenosi Guardian.

FBI je uzeo neke materijale i rukom pisane bilješke iz vremena kada je Biden bio potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država u mandatu Baracka Obame.

U izjavi kojom je najavio pretragu, Bidenov advokat Bob Bauer je rekao:

“Danas, uz predsjednikovu punu podršku i saradnju, Ministarstvo pravosuđa (DoJ) provodi planiranu pretragu njegove kuće u Rehobothu, Delaware.

Prema standardnim procedurama, u interesu operativne sigurnosti i integriteta, nastojalo se obaviti ovaj posao bez prethodne obavijesti javnosti. Pristali smo na saradnju.”

Biden je dobrovoljno dopustio Ministarstvu pravosuđa da pretraži njegovu imovinu posljednjih sedmica.

Istražitelji nastoje utvrditi kako su dokumenti s oznakom tajnosti iz Bidenovog vremena kao potpredsjednika i senatora završili u privatnom uredskom prostoru i unutar njegove rezidencije.

Odjel je otvorio istragu nakon što su Bidenovi advokati 2. novembra otkrili dokumente s oznakom tajnosti u njegovom uredu na Univerzitetu Pennsylvania Biden Center u Washingtonu.

Trump na udaru

Biden je bio počasni profesor na Univerzitetu do 2019. godine. Bidenovi advokati pronašli su dodatne dokumente u njegovoj rezidenciji u Wilmingtonu, Delaware.

FBI je pretražio Penn Center sredinom novembra, kao i Bidenovu kuću u Wilmingtonu 20. januara. Tada su agenti preuzeli više dokumenata i neke rukom pisane bilješke.

U srijedu je portparol Ministarstva pravosuđa odbio komentirati akciju FBI.

Bauer je rekao da je “planirana pretraga predsjednikovih rezidencija Rehoboth, provedena u koordinaciji i saradnji s predsjednikovim advokatima, završena.

Pretraga je trajala od 8.30 do 12 sati. Nisu pronađeni dokumenti s oznakom tajnosti.

U skladu s procesom u Wilmingtonu, DoJ je uzeo na daljnji pregled neke materijale i rukom pisane bilješke koje se, čini se, odnose na vrijeme dok je bio potpredsjednik.”

Predsjednikova saradnja s istražiteljima u oštroj suprotnosti s paralelnom istragom protiv Donalda Trumpa.

Bivši predsjednik SAD je i dalje predmet istrage koju nadzire drugi posebni tužitelj, Jack Smith. On ispituje moguće neovlašteno zadržavanje materijala o nacionalnoj sigurnosti i ometanje pravde.

Fokus na opstrukciju

Odjel je ukazao na poseban fokus na opstrukciju. Ističu da Trump i njegovi advokati nisu u potpunosti postupili u skladu sa sudskim pozivom velike porote prošlog maja.

U pozivu se tražio povrat svih dokumenata s oznakom povjerljivosti koji su doveli FBI do pretrage Trumpovog imanja na Floridu u augustu prošle godine.

FBI je zaplijenio oko 100 dokumenata s oznakama tajnosti, za koje Ministarstvo pravosuđa tvrdi da su trebali biti vraćeni vladi prema sudskom pozivu.

Mjesecima se Trump također opirao provođenju pretrage bilo kakvih povjerljivih dokumenata za koje je odjel sumnjao da su još uvijek u njegovom posjedu, čak i nakon što je FBI zaplijenio povjerljive materijale.

Ta druga pretraga otkrila je još najmanje dva povjerljiva dokumenta.

Nasuprot tome, povjerljivi dokumenti pronađeni prošle godine u Bidenovu uredu u Washingtonu vraćeni su u Nacionalni arhiv čim su otkriveni, jer se ured zatvarao.

Nedavno je otkriveno da bivši Trumpov potpredsjednik Mike Pence ima dokumente s oznakom tajnosti u svom domu u Indiani. Penceov advokat odmah je obavijestio vlasti i vratio materijale vladi.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare