Vijesti

Preporučena treća doza vakcine protiv koronavirusa starijima od 12 godina. Čerkez objasnio koje vakcine treba primiti

Goran Čerkez, ispred Minstarstva zdravstva FBiH kazao da je stručno savjetodavno tijelo za imunizaciju (SST) Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine preporučilo davanje treće doze za osobe iznad 12 godina sa ozbiljnom imunosupresijom, no za djecu do 17 godina preporučuje se davanje Pfizer i Moderna vakcine.

Naime, kako se navodi SST smatra da je prije svega neophodno osigurati kontinuiran i ubrzan proces vakcinacije i vakcinaciju prema preporučenom rasporedu doza još uvijek nevakcinisanih osoba.

“SST za imunizaciju preporučuje da se treća doza cjepiva protiv COVID-19 ponudi osobama starijim od 12 godina sa ozbiljnom imunosupresijom (osobe sa primarnom ili stečenom imunodeficijencijom, osobama na imunosupresivnoj ili imunomodulatornoj terapiji, osobama koje primaju visoke doze steroida)”, rekao je Čerkez.

Također, istaknuto je iz SST da za imunizaciju prilikom prilikom imunizovanja booster vakcinom potrebno uključiti mišljenje specijaliste o vremenu aplikacije (uzeti u obzir minimalnu imunosupresiju), a najmanje vremensko razdoblje za aplikaciju iste je dva mjeseca nakon druge doze.

Čerkez je kazao da za osobe starije od 18 godina sa ozbiljnom imunosupresijom, SST za imunizaciju preporučuje da se za treću dozu preferira mRNK-a (Pfizer, Moderna) vakcina, uz mogućnost za aplikaciju vektorske (Sputnik V, AstraZeneca) ili inaktivirane (Sinopharm, SinoVac) vakcine kod onih osoba koje su prethodno primile ove vakcine.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare