Vijesti

Federalni krizni štab predlaže Vladi da pusti navijače na tribine

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva na današnjoj je sjednici predložio nastavak postepenog ublažavanja mjera.

Podaci Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH pokazuju da je sedmodnevna incidenca na nivou Federacije 14,5 slučajeva / 100.000 stanovnika.

S obzirom na trend pada broja oboljelih od COVID-19, Krizni štab/stožer Federalnog ministarstva zdravstva predložio je da se broj ljudi koji se mogu okupljati u zatvorenom prostoru poveća na 50, a na otvorenom na 100 osoba.

Također je moguće i organiziranje većih skupova uz posebno definirane uvjete:

  • posjedovanje negativnog antigenskog ili PCR testa, ne starijeg od 48 sati ili
  • potvrda o prebolovanom COVID-19, ne starija od 6 mjeseci, ili
  • potvrda o završenoj vakcinaciji.

Predloženo je da se dozvoli održavanje profesionalnih sportskih natjecanja na otvorenom uz prisustvo gledalaca, uz uvjete korištenja do 30 % kapaciteta stadiona, a ne više od 500 osoba po tribini. Osobe na tribinama ne smiju imati navijačke rekvizite, te moraju nositi maske. Prilikom ulaska i izlaska sa stadiona obavezno je poštivanje epidemioloških mjera (nošenje maski i držanje distance), za što su zaduženi COVID redari.

Predloženo je i da se dozvoli održavanje kongresa, konferencija i drugih edukativnih skupova, kojima bi moglo prisustvovati do 100 osoba, a ukoliko skup ima više od 100 osoba potrebno je da sudionici imaju:

  • negativan antigenski ili PCR test ne stariji od 48 sati ili
  • potvrdu o prebolovanom COVID-19 ne stariju od 6 mjeseci ili
  • potvrdu o završenom cijepljenju.

Kantonalnim ministarstvima zdravstva biće upućena naredba da rade procjenu rizika i donose mjere u skladu s epidemiološkom situacijom.

Predložena je i naredba kantonalnim kriznim štabovima da definiraju način rada i radno vrijeme ugostiteljskih objekata u skladu s analizom rizika i epidemiološkom situacijom.

Nove mjere predložene su na period od 14 dana, te će biti dostavljene Vladi Federacije BiH na usvajanje.