Sanna Marin Finska
Svijet

Finska donijela historijsku odluku da pošalje vojnu opremu Ukrajini, pridružila se i Italija

Finska, kao vojno neutralna zemlja, ali članica Evropske unije, objavila je u ponedjeljak da je donijela historijsku odluku o slanju oružja Ukrajini nakon ruske invazije na tu zemlju, a nizu zemalja koje su odlučile poslati vojnu pomoć Ukrajini pridružila se i Italija, prenosi AP.

“Finska će poslati vojnu pomoć Ukrajini. To je za Finsku historijska odluka”, rekla je premijerka Sanna Marin na konferenciji za medije.

Radi se o 2.500 borbenih pušaka, 150.000 komada streljiva, 1.500 raketnih bacača i 70.000 paketa hrane – rekao je ministar odbrane Finske, Antii Kaikkonen.

I Italija je odlučila poslati pomoć u vojnoj opremi Ukrajini, saopćio je u ponedjeljak premijer Mario Draghi, ne navodeći vrstu ni vrijednost opreme.

“Italijanska vlada je na sjednici odlučila poslati ukrajinskim vlastima vojna sredstva, materijal i opremu na temelju odluke o hitnim mjerama u vezi sa zaoštravanjem ukrajinske krize”, navodi se u saopćenju.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
1 Comment
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
trackback
UŽIVO Kijev pod jakim napadom nakon završetka pregovora. FIFA izbacila Rusiju sa Svjetskog pvenstva
1 godina

[…] 20:01 – Finska, kao vojno neutralna zemlja, ali članica Evropske unije, objavila je u ponedjeljak da je donijela historijsku odluku o slanju oružja Ukrajini nakon ruske invazije na tu zemlju, a nizu zemalja koje su odlučile poslati vojnu pomoć Ukrajini pridružila se i Italija, prenosi AP. Više čitajte na ovom LINKU. […]