Politika

Firma iz Ljubuškog proizvodi zaštitne maske nazvane Korona

U jeku opasnosti od koronavirusa najtraženija artikl na tržištu je zaštitna maska. Zbog velike potražnje u pojedinim zemljama i gradovima došlo je do nestašice zaštitnih maski koje se većinom uvoze iz Kine, zemlje iz koje je potekao koronavirus kako su ga nazvali COVID-19. Evropa je shvatila da nije pametno zaštitne maske, koje su za sada jedina zaštita od ovog virusa, uvoziti iz zemlje iz koje je potekao virus, posebno ako se uzme u obzir da je trgovina s Kinom od izbijanja epidemije gotovo u potpunosti obustavljena. Zbog toga pojedine vlade država daju otvorenu podršku svojim proizvođačima zaštitnih maski, stoga je i američka vlada odlučila da će prednost u nabavci maski dati svojim kompanijama. Bosna i Hercegovina kao globalno zanemariva ekonomija ovisi isključivo o uvozu, pa tako i sve zaštitne maske uvozi iz raznih zemalja.

PROČITAJTE  Pogledajte sjajan pogodak Edina Džeke u 90. minuti

No, to se sada promijenilo. U Ljubuškom firma Arox proizvodnja d.o.o. počela je proizvoditi zaštitne maske. U vrlo kratkom roku otkad se opasnost od novog virusa prebacila iz Azije u Evropu i zahvatila blisku Italiju, a u zadnjih nekoliko dana i prvi oboljeli su registrirani u BiH, ova firma je kreirala i usvojila proizvodnju zaštitnih maski prema svim važećim standardima.

Za razliku od uobičajenih zaštitnih maski ova maska imena Korona se može višekratno koristiti.

Univerzalna, višekratna zaštitna maska za zaštitu gornjih dišnih puteva od virusa, bakterija, prašine, peludi, smoga, itd. Namijenjena je za medicinsko i bolničko osoblje, ljude osjetljive na zagađeni zrak, osobe koje rade u prašnjavim i zadimljenim prostorima, radnike u građevinarstvu, poljoprivredi, itd.

PROČITAJTE  Progovorio Valentin Inzko: Kaže da je famozni non-paper stajao u njegovoj ladici četiri godine

 Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare