Nauka

Fizičari napravili novi model širenja koronavirusa putem kapljica. Potvrdili zašto moramo nositi maske

Međunarodni tim inžinjera još je jednom dokazao da je nošenje maski tokom pandemije koronavirusa jedna od najučinkovitijih epidemioloških mjera u sprečavanju širenja zaraze.

Kako bi bolje razumjeli ulogu oblaka respiratornih kapljica u širenju virusa, međunarodni tim inžinjera napravio je novi matematički model u kojeg su uvrstili i faktore iz okoliša, poput vlažnosti zraka i temperature zraka.

Njihova studija objavljena je u časopisu Physics of Fluids i zasnovana je na proučavanju hemijskih reakcija koje se nazivaju “teorija nivoa sudara”. Ta teorija bavi se interakcijom i nivoom sudara oblaka kapljica, koje zaražena osoba izdahne, sa zdravim osobama.

Njihova studija povezuje ljudske interakcije na nivou čitave populacije s rezultatima njihove fizike kapljica na mikro nivou, koji su pokazali koliko daleko i kako brzo se respiratorne kapljice šire te koliko dugo traju.

Osnovna hemijska reakcija jeste sudar dvije molekule. Koliko često se one sudaraju dat će vam odgovor i koliko brzo reakcija napreduje. Isti takav slučaj je i ovdje, koliko često zdravi ljudi dolaze u kontakt s oblakom zaraženih kapljica zapravo može biti mjerilo koliko brzo se bolest širi, pojašnjava Abhishek Saha, profesor na Univerzitetu Kalifornija u San Diegu.

Sahin tim je otkrio da respiratorne kapljice putuju između 2,5 i 4 metara od izvora prije nego li izlape. Ovaj podatak je bez uračunatog utjecaja vjetra.

U stvarnosti to znači da socijalna distanca od dva metra bez maski nije dovoljna, iako je fizika kapljica dosta ovisna o vremenskim prilikama.

Novi model, novi parametri i precizniji rezultati

Novi matematički model prvi je koji je uključio i vremenske prilike u širenje zaraze putem respiratornih kapljica te pokazuje da će iste putovati dalje i trajati duže u hladnim i vlažnim uvjetima, nego u toplijim, gdje će brže izlapiti.

Sahin tim se nada da će taj model pomoći javnom zdravstvu u donošenju mjera na lokalnom nivou te doprinijeti boljem razumijevanju vremenskih uvjeta u širenju virusa.

Tako respiratorne kapljice nastale kašljem ili kihanjem u uvjetima kad je vani 35 stepeni i tek 40 posto relativne vlažnosti zraka, mogu preći do 2,5 metara od izvora prije nego izlape.

Isto tako, na pet stepeni i pri 80 posto vlažnosti zraka, respiratorne kapljice mogu preći i do 3,5 metara udaljenosti prije nego izlape.

Najopasnije kapljice

Najopasnije su kapljice veličine 14-48 mikrona, jer one putuju najduže i njima treba najviše vremena da izlape u zraku, pokazala je studija.

Kapljice manje od toga izlape u djeliću sekunde, dok kapljice veće od 100 mikrona vrlo brzo završe na tlu zbog težine.

Možda najvažnija informacija jest ta da je studija isto tako dala još jedan veliki dokaz korisnosti i nužnosti nošenja zaštitnih maski, jer one sprečavaju širenje upravo najkritičnije grupe kapljica.

Naravno, napravili smo model s idealnim pretpostavkama i varijablama u nekim parametrima. No kako poboljšavamo svaki novi podmodel sa specifičnim eksperimentima i uključujemo u njih najbolje epidemiološke prakse, možda bismo mogli dobiti i prvi pandemijski model s visokom sposobnošću predviđanja, ističe na kraju Saha.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare