Sport

FK Željezničar u projektu “Stvaramo životne šampione”

U Beogradu je 26. januara zvanično lansirana druga generacija projekta “Stvaramo životne šampione”, čije je pilotiranje započelo još 2018. godine, objavio je Fudbalski klub Željezničar.

Događaj je otvoren konferencijom za štampu. Podržan je od Ministarstva prosvjete Republike Srbije.

Iz Srbije koje dolazi i koordinator projekta – Razvojni centar za mlade. Svojim prisustvom, skup su uveličali i Njegova ekselencija, ambasador Republike Turske i predstavnici diplomatskog kora iz uključenih zemalja.

Druga generacija projekta “Stvaramo životne šampione”

U nastavku, predstavnici konzorcijuma iz Srbije, Makedonije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Turske, Portugala i Grčke, te sportskog, omladinskog, obrazovnog i istraživačkog sektora, održali su inicijalni sastanak. Želja je bila da zajednički definišu precizno naredne korake u procesu.

Istraživački tim ispitat će trenutnu ulogu i položaj trenera u sportskom polju. Fokusirat će se na percepciju njih samih kao edukatora i pedagoga.

Nakon toga će predstavnici akademske zajednice pristupiti izradi programa za dalje uvođenje neformalnog obrazovanja u sportske aktivnosti kroz aktivnosti koje bi sprovodili treneri.

Sve u cilju učenja kroz igru i sport.

Sastanak održan u Beogradu (Foto: FK Željezničar)

Prisutni članovi konzorcijuma zajednički su konstatovali da je sport snažan instrument za širenje pozitivnih vrijednosti i prenošenje važnih društvenih poruka.

Aktivnosti predviđene za nastavak, poput lokalnih treninga i zajedničkih kampova, prilika su ne samo da djeca uče, već i da se povezuju i sklapaju cjeloživotna prijateljstva.

Ujedno bi uviđali značaj razumijevanja, tolerancije i solidarnosti kao bitnih društvenih vrijednosti koje se promovišu kroz koncept.

Koordinatorka projekta upoznala je prisutne sa rezultatima prethodne pilot aktivnosti. S ponosom ističe da je kroz koncept već prošlo preko 700 mališana, 100 trenera i 200 roditelja. Intencija je da se ti brojevi u godinama pred nama uvećavaju i sa napomenom da su sve aktivnosti za učesnike bile besplatne.

Uloga sporta

Poruka konzorcijuma je da je uloga sporta prije svega da stvara vrhunske ljude – životne šampione, a tek potom sportske lidere. Tako treba pristupiti i realizaciji projekta.

Učesnici projekta vide ga i kao priliku za unapređenje odnosa među zemljama koje predstavljaju. Polaze od toga da je sport uvijek bio snažna vezivna nit.

Razvojni centar za mlade kao koordinator, obuhvala fudbalske klubove Grafičar iz Srbije, Gorica iz Hrvatske, Antalijaspor iz Turske, Ludogorec iz Bugarske, Sloga Doboj i Željezničar Sarajevo iz Bosne i Hercegovine.

Tu su još sportski centar GCP iz Portugala, Institut za filozofiju i društvenu teoriju, te fakulteti za sport univerziteta u Ankari i Skoplju, ali i USB, SEC i SCEO kao predstavnici civilnog društva.

Oni su potpomognuti ekspertima iz oblasti sporta, pedagogije, psihologije, ljudskih prava i omladinskog rada. Svi oni u naredne dvije godine realizovat će aktivnosti uz podršku Evropske unije kroz program ERASMUS+ u oblasti sporta.

Predstavnik FK Željezničar bio je Sanjin Mešić, trener juniora “Plavih”.

Dodatni impuls je podrška koja je stigla od UEFA fondacije za decu kako bi se navedeni model rada pilotirao i na kampovima DEKI5 proslavljenog Dejana Stankovića, te Akademiji Pandev uvaženog Gorana Pandeva.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare