Vijesti

Čampara: FMUP zbog ruske agresije neće biti domaćin sjednice Izvršnog odbora INTERPA

Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova (FMUP) neće biti domaćin sjednice Izvršnog odbora INTERPA i to zbog ruske agresije, navodi se u odluci. Razlog je što su neke od učesnica direktno na strani Rusije, kao što je npr. Bjelorusija.

"Izuzetna nam je čast biti dio asocijacije koja okuplja veliki broj značajnih zemalja i koja je u proteklom periodu bila od izuzetne koristi Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova kada je riječ o obuci naših službenika.

Saopćenje Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova

Ne umanjujući značaj drugih zemalja, posebno želimo istaći zahvalnost Republici Turskoj koja je putem Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA) uložila značajna sredstva i resurse u obnovu objekata Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova kao i u obrazovanje naših uposlenika.

Uprkos svoj dobroj volji i izvršenim pripremama, a s posebnim poštovanjem prema državama članicama Asocijacije, obavještvamo vas da Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova neće u maju ove godine biti domaćin sjednice Izvršnog odbora INTERPA.

Saopćenje Federalnog ministarstva zdravstva

Uzimajući u obzir geopolitička dešavanja u kontekstu nelegalne i neopravdane agresije Ruske Federacije na Ukrajinu, u skladu s ustavnim i zakonskim ovlaštenjima, donio sam navedenu odluku. Naša zemlja - Bosna i Hercegovina - u periodu od 1992. do 1995. godine bila je izložena zločinu agresije i genocida zbog čega građani Bosne i Hercegovine imaju poseban vid suosjećanja s državljanima Ukrajine.

Glavni grad Bosne i Hercegovine ne može biti domaćin Međunarodne asocijacije policijskih akademija INTERPA čiji su članovi države koje se direktno stavljaju na stranu Ruske federacije u odnosu na nelagalni čin agresije prema Ukrajini.

S maksimalnim uvažavanjem, molim da posebno uzmete u obzir kako je Republika Bjelorusija, koja je na sjednici Opće skupštine Ujedinjenih naroda (UN) odbila glasati za rezoluciju kojom se traži da Rusija odmah prestane primjenjivati silu u Ukrajini, jedna od članica Izvršnog odbora", navodi se u saopćenju.

INTERPA Republika Kazahstan i Indija, koje su također članice Izvršnog odbora INTERPA prilikom glasanja na sjednici Opće skupštine Ujedinjenih naroda ostale su suzdržane.

"Sa žaljenjem i uz otvoreno suosjećanja s državljanima Ukrajine žrtvama agresije Ruske federacije - još jednom ističem kako Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova neće biti domaćin 21. sjednice Izvršnog odbora INTERPA", navedeno je u saopćenju.