Svijet

Fondacija Billa Gatesa preusmjerit će se u potpunosti na borbu protiv koronavirusa

Fondacija Bill & Melinda Gates Foundation u potpunosti će se posvetiti pandemiji koronavirusa, rekao je njen osnivač Bill Gates, poznati američki poduzetnik i suosnivač Microsofta u intervjuu za Financial Times.

Fondacija će sve svoje resurse preusmjeriti na borbu protiv koronavirusa

Gates je rekao kako će njegova Fondacija, koja upravlja s više od 40 milijardi dolara, preusmjeriti sve svoje resurse za borbu protiv pandemije koronavirusa čak i ako će zbog toga biti zanemarene druge djelatnosti, odnosno borba protiv drugih smrtnih bolesti.

Rekao je kako se njegova organizacija do sada bavila najviše HIV-om, malarijom i dječijom paralizom, no sada se stvari mijenjaju.

“Čak i posao koji se ne tiče zdravstva, poput višeg obrazovanja i škola u potpunosti se preusmjerio na pronalazak načina kako poboljšati online nastavu”, rekao je Gates.

Gatesova fondacijs do sada je uložila više od 250 miliona dolara za borbu protiv koronavirusa, odnosno u pronalazak dijagnostike, terapija i vakcina te snabdijevanje afričkih i južnoazijskih zemalja.

Gates je rekao kako predviđa da će pandemija dovesti do gubitaka više desetina biliona dolara u globalnoj ekonomiji, a neke zemlje će, prema njegovom mišljenju, imati godinama smanjene ekonomske aktivnosti.

Gates komentirao i Trumpovu najavu da će prestati finansirati WHO

Do sada je u svijetu zaraženo skoro tri milijuna ljudi, a od toga oko 940.000 u SAD-u. Zbog virusa je preminulo više od 200.000 ljudi, a od toga 50.000 u SAD-u. Gates je zbog odnosa prema pandemiji već ranije kritizirao američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Nakon što je Trump rekao da će prestati finansirati Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO), Gates je na Twitteru napisao kako je to vrlo opasno. U intervjuu za FT ponovo je komentirao Trumpove najave. Rekao je kako je WHO “vrlo važna” institucija te dodao kako bi morala dobiti dodatne potpore.

“Mislim da će napraviti dubinsku analizu i odlučiti da im treba dati više, a ne manje novca”, rekao je Gates o Trumpovom odnosu prema WHO-u.

 Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare