Politika

Formira se izlolatorij na Bjelavama. Opća bolnica: Ne možemo ga sami voditi

U koordinaciji premijera Kantona Sarajevo Marija Nenadića, a uvažavajući važnost pitanja i činjenicu da je odsutan ministar zdravstva Kantona Sarajevo, danas je održan čitav niz sastanaka s ciljem rješavanja pitanja osiguranja dodatnih kapaciteta za formiranje privremenog izolatorija u Kantonu Sarajevo, saopćeno je iz Vlade KS.

Za pacijente biti sa srednje teškom i lakšom kliničkom slikom

Na sastanku koji je jutros organiziran, i kome su prisustvovali predstavnici kantonalnih javnozdravstvenih ustanova: direktor Opće bolnice „Prof.dr. Abdulah Nakaš“ Ismet Gavrankapetanović, direktor „Hitne pomoći“ Adem Zalihić, direktor „Doma zdravlja KS“ Muhamed Ahmić, direktor Zavoda zdravstvenog osigurana KS Sakib Katana, te generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebija Izetbegović, kao i predstavnici Zavoda za javno zdravstvo KS, Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS, zaključeno je da se u roku od 24 sata osposobi prostor za privremeni izolatorij Kantona Sarajevo.

Naglašeno je da će u ovom izolatoriju biti smješteni pacijenti oboljeli od zaraznog oboljenja COVID-19 sa srednje teškom i lakšom kliničkom slikom.

Radi se o privremenom izolatoriju koji će biti u funkciji, dok se u krugu Opće bolnice ne rekonstruira objekt nekadašnje „garnizonske ambulante“ u kojem će biti smješten izolatorij Kantona Sarajevo, kapaciteta oko 100 osoba, a koji će se u narednih mjesec i po uspostaviti, uz pomoć i podršku UNDP-ja.

Sa današnjeg sastanka u Vladi KS

Nakon što su dati određeni prijedlozi javnih zdravstvenih ustanova u KS, gdje bi izolatorij najbolje bilo uspostaviti, premijer Nenadić je održao i drugi sastanak sa upravom JU Studentski centar KS.

Zaključeno je da će oni, zajedno sa predstavnicima Kriznog štaba i javnozdravstvenih ustanova u KS, omogućiti uspostavu ad hoc – privremenog izolatorija, kao i da će se na nivou Kantona organizirati podrška njegovom radu od strane medicinskih timova predvođenih ljekarima koji će biti ključna karika u funkcionisanju ovog izolatorija, te pružati zdravstvenu zaštitu oboljelim pacijentima.

S ciljem što skorijeg stavljanja u funkciju pomenutog izolatorija, potrebno je pored uspostave stručnih timova medicinskog osoblja, pružanje i druge neophodne logistike za njegovo funkcionisanje, kao što su ishrana, zaštitna sredstva, organizacija pranja rublja, odlaganja otpada i dr., a što će u što kraćem roku u saradnji sa nadležnim javnozdravstvenim ustanovama u Kantonu Sarajevo koordinirati Krizni štab Ministarstva zdravstva KS.

Zadužen je Krizni štab da koordinira sve navedene aktivnosti oko uspostave izolatorija i da obavijesti Vladu KS i nadležne zdravstvene ustanove o realiziranju preuzetih obaveza i početku rada izolatorija.

Zaključeno je također da će na svojim redovnim i vanrednim sjednicama Krizni štaba MZ KS informirati institucije i javnost o funkcioniranju ovog izolatorija i drugim pitanjima vezanim za njegovo djelovanje.

UO Opće bolnice: Oodbija tendenciozne napade s KCUS-a

Iz Opće bolnice saopćeno je da je direktor, prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, upoznao Upravni odbor ove ustanove o današnjem sastanku .

"Opća bolnica sa jednim infektologom i sa obimom posla koji je impresivno uvećan od uvođenja novog načina rada, nije u mogućnosti samostalno da preuzme vođenje izolatorija na Bjelavama, a da ne trpe pacijenti Kantona Sarajevo.

Opća bolnica može samo da participira zajedno sa ostalim zdravstvenim ustanovama u zbrinjavanju kovid pozitivnih pacijenata, a u drugim okolnostima ni kadrovski ni kapacitetom to nije u stanju", navodi se u saopćenju.

Upravni odbor Opće bolnice odlučno odbija sve insinuacije i tendenciozne napade i optužbe koje stižu od menadžmenta Kliničkog centra zbog neformiranja izolatorija u krugu Opće bolnice.

"Ovaj objekt nije vlasništvo Opće bolnice nego Zavoda za javno zdravstvo KS", navodi se u saopćenju Opće bolnice.