Vijesti

Formirana većina u Višegradu, Bošnjaci prvi put u vlasti. SNSD i SDA divljaju jer su izbačeni

Na konstituirajućoj sjednici Skupštine opštine (SO) Višegrad Mumaer Sofović iz Naroda i pravde (NiP) izabran je za predsjednika SO, dok je za potpredsjednika SO izabran Marko Ristić iz partije SPS "Budućnost Srpske“.

Rukovodstvo Skupštine opštine Višegrad izabrano je većinom od 11 odbornika, za što su glasala četiri odbornika SDS-a i po jedan odbornik PDP, NDP, DNS, Pokret za Višegrad, SPS "Budućnost Srpske" SNS-a i Naroda i pravde. Iz vlasti su time izbačene stranke SNSD i SDA.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević i ukupno deset odbornika SNSD-a, Ujedinjene Srpske i SDA odbili su položiti svečanu zakletvu, smatrajući prvu sjednicu samo pokušajem formiranja vlasti. U SNSD-u smatraju da je sjednica neregularna jer nije zakazana u skladu s procedurama, poslovnikom i Statutom Opštine Višegrad.

S druge strane, 11 odbornika nastavilo je s radom i izborom rukovodstva i radnih tijela zakonodavne vlasti Višegrada.

Predsjednik SO Višegrad Muamer Sofović smatra kako je sjednica protekla samo u ostvarivanju ličnih interesa pojedinih odbornika bez da se, kako je kazao, bave stvarnim problemima građana Višegrada koji su mnogobrojni.

"Bilo je određenih nesuglasica od strane odbornika SNSD-a koji nisu htjeli položiti zakletvu, kao i sam načelnik koji je to odbio. Mislim da su oni imali već prije zaposjednute pozicije, i opozicija i pozicija, i bilo je 10 naspram 10, tako da smo mi iz NiP-a bili ta prevaga. Cijelo vrijeme, od izbora do same sjednice 'lomila su se koplja' na nama, gdje ćemo mi i s kim. Imali smo pregovore i sa jednom i sa drugom stranom, mada smo mi u toku predizborne kampanje potpisali koaliciju sa SDS-om, NDP-om, DNS, Pokretom za Višegrad, SPS i SNS", ističe Sofović.

Naglašava da je stranka Narod i pravda prvi put izašla na izbore u Višegradu i napravila dobar rezultat te, kako je kazao, povećala izlaznost Bošnjaka za 50 posto.

"Po prvi put od rata Bošnjaci će imati priliku biti na čelu javnih ustanova i institucija u Višegradu zahvaljući participaciji NiP-a u skupštinskoj većini. Ako odbornici podnesu žalbu imaju institucije koje će se očitovati o tome, mada su oni cijelo vrijeme ostali na skupštini. Uz konsultacije sa načelnikom mi ćemo pripremati narednu sjednicu koju po poslovniku moramo zakazati sedam dana ranije, ali ćemo je imati za najdalje 15 dana. Ja ću na toj sjednici ponovo ponuditi načelniku i ostalim odbornicima koji su osvojili mandate da daju zakletvu", istakao je Sofović.

Navodi da će nadležne institucije procijeniti da li je sve proteklo u skladu za zakonskim procedurama te je najavio dobru saradnju sa izvršnom vlašću.

Za razliku od Višegrada, predstavnici Bošnjaka u Opštini Foča neće biti dio vlasti. Novu skupštinsku većinu u lokalnom parlamentu, koji broji 25 odbornika, čini 17 odbornika iz šest partija, SNSD-a, Demosa, SPS-a, SP-a, US-a i NDP-a.

Na konstituirajućoj sjednici, za novog predsjednika SO Foča izabran je Srđan Drašković iz Demosa, dok je potpredsjednik Dejan Pavlović iz SNSD-a.

Odbornik SDA u Skupštini opštine Izet Spahić potvrdio je da je ova stranka kao i SDS i DNS, opozicija.

"Konkretnih prijedloga za obnašanje nekih dužnosti za predstavnike SDA nije bilo. Bilo je određenih razgovora koji su se svodili na neka personalna rješenja, što nije bilo u redu. Mi jednostavno takav pristup nismo prihvatili, jer su pitali šta je moj lični zahtjev i slično. To nije bio razgovor na način da se okupljamo oko neke platforme, da znamo šta ćemo raditi a nije bilo ni prijedloga da SDA dobije pozicije funkcionera, što bi trebalo da bude, ako uzmemo u obzir popis i iz 1991. i 2013. godine", ističe Spahić.

Navodi da će kao jedini predstavnik Bošnjaka u SO Foča, nastaviti raditi za dobrobit građana.

"Ništa strašno nije biti u opoziciji, mi ćemo nastaviti da radimo i da se prije svega brinemo o našim povratnicima, znamo svoj put. Svakako da bi to bilo lakše raditi iz pozicije, ali ovi politički subjekti su se opredijelili da ovaj put Bošnjake ne vide u skupštinskoj većini i to je njhov izbor. Vidjećem kako će to funkcionisati", kazao je Spahić.