Politika

Formirano Vijeće za ustavnopravna pitanja pri Bećirovićevom kabinetu: Predsjednik Nedim Ademović

Pri Kabinetu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića formirano je Vijeće za ustavnopravna pitanja s ciljem razmatranja određenih pitanja iz nadležnosti Predsjedništva BiH.

Vijeće razmatra aktuelna pitanja iz oblasti ustavnopravnog poretka o čemu daje sugestije. I mišljenja koja član Predsjedništva BiH Denis Bećirović može uzeti u obzir prilikom donošenja odluka u funkciji ostvarivanja prava. I dužnosti člana Predsjedništva BiH.

Rad članova i ostvarivanje funkcija Vijeća za ustavnopravna pitanja zasniva se na pro bono osnovi.

Na konstituirajućoj sjednici prisustvovalo je 19 pravnih stručnjaka iz oblasti pravne nauke, pravne struke i prakse, među kojima su akademici i profesori pravnih fakulteta. Koji su izrazili spremnost da svojim znanjem, iskustvom. I praktičnim djelovanjem daju doprinos razmatranju najvažnijih pitanja koja se odnose na daljnji demokratski razvoj Bosne i Hercegovine i ubrzanje njenog napretka u euroatlanskim integracijama.

Savjet je posebno razmotrio aktuelna pitanja zakonskog uređenja državne imovine.

U vezi s tim, Vijeće za ustavnopravna pitanja je stanovišta da uređenje državne imovine u konačnici mora biti pravno. Ne političko pitanje, da ono mora biti u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine i zakonom. Kao i sa odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Za predsjednika Vijeća za ustavnopravna pitanja imenovan je dr. Nedim Ademović, ekspert za ustavno pravo, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare