Sport

Formula 1 raskinula ugovor sa organizatorima trke za Veliku nagradu Rusije

Rukovodstvo Formule 1 raskinulo je ugovor sa organizatorima trke za Veliku nagradu Rusije.

Komercijalni ogranak Formule 1, koji odlučuje o kalendaru takmičenja, odlučio je da su utrke u Rusiji nemoguće nakon njenog napada na Ukrajinu, preneo je danas BBC.

Trka u Sočiju, koja je trebalo da se vozi 25. septembra, otkazana je prošle sedmice, ali raskidom ugovora sa ruskim organizatorima neće biti ni trke u Sankt Peterburgu, koja je planirana za 2023. godinu.

Ruski predsednik Vladimir Putin bio je najzaslužniji što je Formula 1 došla u Soči 2014. godine.

Medjunarodna automobilska federacija (FIA) u utorak je osudila ruski napad na Ukrajinu, ali je saopštila da ruski i bjeloruski vozači mogu da se takmiče ove sezone kao neutralni sportisti bez isticanja državnih simbola na trkama.

To je jedan od rijetkih raskola FIA i Formule 1 i pokazatelj je užasnutosti čelnika Formule 1 stavom upravnog tijela, naveo je BBC.

Poslije takvog stava FIA, Asocijacija motosporta Velike Britanije zabranila je ruskim ekipama i vozačima učešće u takmičenjima na njenoj teritoriji.

FIA je opravdala svoju odluku navodeći da je u skladu sa politikom Medjunarodnog olimpijskog komiteta (MOC).

MOC je u ponedeljak pozvao sve sportske organizacije da isključe Rusiju i Bjelorusiju iz takmičenja zbog ruske vojne intervencije u Ukrajini. MOC je naveo da će, u slučaju da to ne bude moguće u kratkom roku ili iz pravnih razloga, relevantnoj organizaciji prepustiti da samostalno donese odluku.