Politika

Forto je u jednom upravu – Trojka definitivno više nema luksuz da se vadi na SDA-ovsko smeće

Da štetočinska organizacija SDA iza sebe uglavnom ostavlja pustoš, uhljebima prenapregnut budžetarijat, jezive dugove, sistem naviknut na rođačko-stranačko pogodbenjaštvo, nije nikakva novost.

Tačne razmjere katastrofe tek če biti moguće utvrditi kada se SDA-ovci sklone s vlasti i kada se krenu praviti revizije i pročešljavanje sistema.

U tom smislu, nijednom nasljedniku neće biti lako, jer se htio to ili ne, mora baviti smećem koje iza sebe ostavljaju kadrovi SDA.

No, problem postaje kada se nasljednici počnu samo baviti smećem SDA.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto jučer je najavio nabavku novih vozila za KJKP Rad kojim će se odvoziti smeće.

Sve će, kako je rekao, koštati oko 1,6 miliona KM.

Prethodnih sedmica glavni grad BiH doslovne su gušio u nagomilanom smeću. Fotografije su preplavile društvene mreže i medije, a objašnjenje koje je stiglo iz nadležnog kantonalnog preduzeća šokantnije je od samih fotografija – pokvarila se vozila za odvoz smeća.

Uz pompeznu najavu, direktno iz kruga nadležne (nekad profitabilne) kompanije, Forto je rekao i jednu, za vlast, otrežnjujuću istinu:

“Veliki je broj problema uglavnom zbog nemara prethodne uprave. Ali pošto više nemamo luksuz da se pravdamo neradom prethodnika, pokrenuli smo niz koraka koji će nam pomoći da Sarajevo napokon bude čist grad kakav građani zaslužuju”.

Tačno – Vlada Trojke i ostali njeni izabranici, prije svega općinski načelnici, nemaju više luksuz da se bave i sve pravdaju nesposobnim SDA-ovcima.

Iako je vjerovatno iskreno, zvuči potpuno nevjerovatno da vlast nije mogla naći način da očisti grad i ukloni nagomilano smeće sa tzv. zvonastih kontejnera. Još nevjerovatnije zvuči da vlast nije smogla snage da grad i u drugim oblicima očisti – parkovi liče na napuštene deponije, šetnice zarasle, a pred Bajram su se ponovo pojavile fotografije smeća na mezarjima, čime su šefu SDA Bakiru Izetbegoviću, Konakovićevim jezikom, odlično nabacili da zakuca:

“Nikad pred Bajram grad nije bio prljaviji”, ocijenio je Izetbegović.

No, nije smeće jedini problem.

Od imenovanja do danas Vlada KS se uglavnom bavila, kao i sve ranije SDA-ovske, smjenama i imenovanjima svojih kadrova na važne funkcije. Pri tome se uglavnom koristi metoda koju i SDA godinama koristi – klasična stranačka raspodjela firmetina, pa je tako jedan zastupnik dobio na upravljanje cijelo jedno ministarstvo i tri javne ustanove/preduzeća.

Pored nekoliko nategnutih skandala, npr. izbor m:tela umjesto BH Telecoma, Vlada KS je uspjela navući na sebe i gnjev brojnih medicinara.

Iako su sasvim opravdano donijeli odluku o zaposlenju i zaštiti 13 anesteziologinja koje su pobjegle sa KCUS-a, u vatri obračuna sa SDA i Sebijom Izetbegović, zaboravili su misliti na silne medicinske radnike koji su radili tokom velikog korona-vala i nakon njega dobili otkaze ili tačnije – nije im produžen ugovor.

Uz određene izuzetke, ni novoizabrani načelnici sarajevskih općina ne mogu se pohvaliti krupnim koracima. Od novoizabrane trojke – Nermin Muzur se na Ilidži uspijeva izboriti sa duhovima SDA i pokrenuti određene stvari, dok Srđan Mandić u Centru i Hasan Tanović u Novom Sarajevu kao da još uvijek gledaju gdje su stigli i usput posade poneko drvo.

Upravo bi ova vlast u Sarajevu trebala biti temelj kampanje za stranke Trojke na Općim izborima. Vrijeme curi, a vrijeme je luksuz.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare