Vijesti

Forto o dolasku Larsona: Raduje me što aktuelna Vlada nije zaustavila započete procese

Eric Larson, bivši međunarodni tužilac Tužilaštva BiH, danas je stupio na dužnost savjetnika za borbu protiv korupcije u sklopu Vlade Kantona Sarajevo. Početak njegovog rada pozdravili su iz Naše stranke.

Edin Forto, bivši premijer Vlade KS, kazao je kako američka administracija, posebno zadnjih nekoliko godina, ulaže ozbiljne napore i pruža pomoć i podršku vlastima i institucijama u BiH na polju borbe protiv korupcije.

"Međutim, evidentan nedostatak političke volje kod domaćih političara usporava te procese. Drago mi je da sam bio na čelu Vlade u kojoj su prepoznali ozbiljnog partnera. Dokaz tome je i Memorandum o razumijevanju koji sam potpisao s ambasadorom SAD-a Ericom Nelsonom i zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD-a Jorganom Andrewsom.

Tom potpisivanju prethodilo je djelovanje Vlade u vidu usvajanja Zakona o prijavljivanju imovine kao i niza drugih antikoruptivnih akata kojima se krenulo s mrtve tačke. Dobri primjeri i prakse koje su započete su široko prepoznate, pa je Kanton Sarajevo kao pozitivan primjer spomenut i u izvještaju o stanju pravosuđa kojeg je sačinio gospodin Priebe i njegov ekspertni tim. Raduje me što aktuelna Vlada nije zaustavila započete procese", rekao je Forto.

Lejla Brčić, članica predsjedništva Naše stranke, rekla je da je mi u BiH trenutno živimo posljedice koruptivnog djelovanja.

"Loše zdravstvo, loš obrazovni sistem, loše saobraćajnice i još mnogo toga uzrok ima u korupciji. Danas je štetnost korupcije, zbog pandemije, vidljivija i tragičnija nego ikad. Svjedoče tome brojne malverzacije s medicinskom opremom diljem BiH kao i pokušaji podmićivanja sudija i tužilaca da se pojedini slučajevi zataškaju. Društva koja su kao naše korupcijski premrežena kroz sve oblasti ljudskog života pa čak i u najtežim momentima za cjelokupnu zajednicu teško se sama mogu iznijeti s tim problemom. Podrška SAD-a u tom smislu je od enormnog značaja. Stručna znanja i iskustva gospodina Larsona nesumnjivo će biti od velike koristi i još dodatno pospješiti i ojačati kapacitete i aktivnosti Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom, ali i generalno pravosuđa u KS. Potpuno svjesna krize, ekonomske i svake druge, prouzrokovane virusom COVID-19, ipak pogršenim cijenim potez Vlade da umanje sredstva za finansiranje Ureda kroz rebalans budžeta. Borba protiv korupcije, ukoliko želimo pružiti nadu mladim generacijama u pravdenije i poštenije društvo, mora biti nulti prioritet i ne može imagi alternativu. U tom smislu, dolazak gospodina Larsona je još značajniji i nadamo se konkretnim aktivnostima koje će dovesti do značajnijih procesuiranja krivičnih djela sa obilježjima koruptivnih ponašanja."