Vijesti

Forto: Pogledajte šta sam uradio kada sam saznao za čudnu nabavku u JU Dom zdravlja KS

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto objavio je skandalozno otkriće vezano za nabavku medicinske opreme.

“Želim vas izvijestiti o jednoj epizodi, radi se o nabavci i to je primjer onoga na šta mi sve nailazimo, ja kao premijer i ministri u svojom resorima”, naveo je Forto.

Kaže da su u Domovima zdravlja KS zatekli dva rentgen aparata koji su plaćeno po 150.000 KM.

“Nabavljeni su tako što je preskočena redovna procedura, direktno je pozvana samo jedna firma i s tom firmom je zaključen ugovor u roku od dva dana.
Zanimljivo je da se ovo desilo u novembru 2020. godine i ti aparati su nabavljeni u drugom talasu koronavirsa, kada je sistem zaista bio prenapregnut i moglo se razumjeti da se nabavlja po hitnoj procedur. To bi bilo razumljivo. Ali, kada su aparati stigli, jedan je otvoren nakon dva mjeseca, a drugi nije nikad otvoren. Spakovan je i stoji u ćošku”, kaže Forto.

Dakle, navodi Forto, opravdali su nabavku hitnišću, a ispostavilo se da nije hitno.

“Istrazili smo, rentgen aparati istog proizvođača i iste marke jedan drugi dom zdravlja nabavio je za 60.000 km jeftnije. Ovdje je budžet je ostećen za 100.000 KM. Nisu imali odobrenje nikoga. Sami su odluči da ih nabave i ne koriste. Imajući sve to u vidu, ja ću potpisati krivičnu prijavu i molim Tužlištvo da vidi to”, rekao je Forto.Povezani postovi: