Vijesti

FOTO Održan Diplomatski zimski bazar, najveći dobrotvorni događaj u BiH

Najveći dobrotvorni događaj u Bosni i Hercegovini – “Diplomatski zimski bazar”, čija je misija prikupljanje sredstava u humanitarne svrhe, odnosno za pomoć djeci i mladima u BiH, održan je danas u dvorani “Mirza Delibašić” u KSC “Skenderija” od 11 do 17 sati.

Ovaj nesvakidašnji događaj, koji se u glavni grad Bosne i Hercegovine ‘vraća’ u prvobitni format, nakon online izdanja tokom prethodnih godina usljed pandemije koronavirusa, pobudio je veliko interesovanje.

(Foto: FENA)

O tome svjedoči iznimno veliki broj posjetitelja, ali i izlagača.

Veliki izbor egzotičnih jela i pića

Oni su na brojnim štandovima ponudili veliki izbor egzotičnih jela i pića. Bilo je i unikatnih rukotvorina, suvenira i različitih artikala iz cijelog svijeta. 

Među sudionicima koji pružaju pomoć organizatorima Bazara je i nevladina humanitarna organizacija „Norveška narodna pomoć“. Ona je, inače, angažirana u procesu deminiranja u Bosni i Hercegovini.

(Foto: FENA)

Predstavnica ove organizacije Selma Antić Feni je kazala kako su tu radi skupljanja sredstava za pomoć djeci širom BiH.

Podsjećai kako se radi o humanitarnoj manifestaciji za čiju je organizaciju zaslužan Odbor koga čine predstavnici različitih ambasada.

Više od 40 ambasada i međunarodnih organizacija

“Danas je na Diplomatskom zimskom bazaru prisutno više od 40 ambasada i međunarodnih organizacija, te određen broj vladinih i nevladinih organizacija, kao i škola iz BiH”, kazala je Antić.

(Foto: FENA)

Dodala je kako se na njihovom štandu nalazi velika količina promotivnog materijala čijom kupovinom posjetitelji na najneposredniji način pružaju pomoć djeci s poteškoćama u razvoju. Odnosno mladima koji su lišeni osnovnih sredstava za život i školovanje ili su u stanju socijalne potrebe ili izloženi nekoj vrsti nasilja u porodici.

(Foto: FENA)

Mnogi posjetitelji s oduševljenjem su se zaustavili na štandu Evropske delegacije te su se ugrijali toplim napicima.

Praznični pokloni

Na štandu Ambasade SR Njemačke, koja ove godine prvi put predstavlja svoje proizvode, posjetitelji kupuju praznične poklone.

Veoma su popularni štandovi Norveške i Švedske, ali i mnogi štandovi lokalnih kompanija i organizacija.

(Foto: FENA)

Nacionalne delicije i rukotvorine nude i štandovi ostalih ambasada.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država organizirala je raniji dolazak Deda Mraza u Sarajevo što je izazvalo posebno oduševljneje najmlađih posjetitelja.  

Pored njemačke Ambasade, novi izlagači na bazaru su i ambasade Alžira, Azerbejdžana i Australije, kao i Jevrejske zajednice.

(Foto: FENA)

Podršku održavanju Bazara pruža i udruženje ‘Pomozi.ba’.

Udruženje i ove godine prihvata uplate kreditnih kartica i SMS donacija. Zainteresirani mogu pozivom na broj 17040 donirati 2 KM.

(Foto: FENA)

U sklopu dječijeg programa, djeca se zabavljaju u “escape roomu”, zidu za penjanje, naučnim eksperimentima te mnogim drugim iznenađenjima u organizaciji međunarodnih škola u Sarajevu.

Inkluzivni kutak

Inkluzivni kutak, koji organizuje udruženje ‘Dajte nam šansu’, omogućio je da sva djeca, bez obzira na njihove sposobnosti, uživaju u Bazaru.

(Foto: FENA)

U sklopu Bazara upriličena je i aukcija koju vodi ‘Pomozi.ba‘.

Sudionici su se nadmetali za vaučere za odmor i putovanja, sportske suvenire. Bili su tu potpisani dres Edina Džeke, kao i šeširi popularnog bosanskog pop pjevača i haljine sa Sedmice mode iz New Yorka.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare