Region

Foto / Prekinut festival o saradnji Kosova i Srbije u Beogradu. Stigla dojava o bombi, ali i desničari

Festival “Mirdita – dobar dan” svečano je večeras otvoren u Centru za kulturnu dekontaminaciju (CZKD) u Beogradu, glavnom gradu Srbije, ali su učesnici nedugo nakon svečanog otvaranja morali da napuste CZKD zbog dojave o bombi, zbog čega su se ubrzo pojavili kontradiverziona ekipa policije sa psom za otkrivanje eksploziva, javlja Anadolu Agency (AA).

Na otvaranju je istaknuto da se svet nepovratno promijenio od prošle godine, jer se u međuvremenu dogodila nepovratna promjena, “a ruska invazija ruši iluzije da je nemoguć rat u Evropi”.

(Foto: Anadolu Agency)
(Foto: Anadolu Agency)
(Foto: Anadolu Agency)

Istaknuto je da to obavezuje na solidarnost i podršku žrtvama u Ukrajini i da je potrebno još intenzivnije raditi na pomirenju i izgradnji mira na Balkanu.

Dok se naši političari naoružavaju i jačaju vojske, mi moramo da ponudimo našim društvima da se “gledamo u oči, i razgovaramo, a ne da se gledamo preko nišana”, naglašeno je na otvaranju.

Režiser Kuštrim Koljići rekao je da festival “Mirdita – dobar dan” već devet godina pokušava da stvori nove veze između Kosova i Srbije i dodao da u tome učestvuju ljudi iz kulture, medija i civilnog društva koji su razgovarali o temama “o kojima se inače nije razgovaralo” i promovisali kulturu kao načina međusobne saradnje i učenja.

“Danas, na devetom izdanju festivala, nastavljamo sa istim ciljem i u istom pravcu. U političkoj situaciji koja nije mnogo drugačija od one u kojoj smo započeli suočavajući se sa izazovima prouzrokovanim upravo takvom politikom”, rekao je Koljići.

Okolinu CZKD obezbjeđivale su jake policijske snage, a u jednom trenutku se pojavila grupa desničara sa nacionalističkim obeležjima koja je uzvikivala “Kosovo je srce Srbije”, ali incidenata nije bilo.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare