Fotografije razotkrivaju pravnu mrežu SDA: Kako je Dizdarević izgubio spor protiv KCUS-a i Drljevića

6057

Prof. dr. Kemal Dizdarević izgubio je tužbu koju je podnio protiv KCUS-a i Ljekarske komore Federacije BiH, odnosno njenog predsjednika dr. Haruna Drljevića.

Odluka je to Općinskog suda u Sarajevu od 29. septembra 2020. godine. Radi se o prvostepenoj presudu na koju Dizdarević ima pravo žalbe u roku od 30 dana.

Sve je krenulo od saopćenja Ljekarske komore koje je potpisao Drljević 26. januara 2017. godine, u kojem se navodi kako je “ponašanje dr. Dizdarevića neprihvatljivo u ljekarskoj etici”. Tačnije, Ljekarska komora Federacije BiH očitovala se o dopisu koji je 19. januara Stručni kolegij Klinike za neurohirurgiju KCUS-a uputio povodom medijskih istupa prof. dr. Kemala Dizdarevića. U odgovoru se navodi kako je ponašanje dr. Kemala Dizdarevića “apsolutno u suprotnosti sa članovima 20. i 21. našeg Kodeksa”.

Dizdarević je zbog svega tužio i tražio nadoknadu štete, jer su mu nanijeli štetu na ugled koji imao kao vrhunski neurohirug. Spor je prema prvostepenoj presudi izgubio.

No, indikativno je nekoliko stvari.

Naime, prvostepenu presudu donijela je sudinica Naida Tabaković.

Ona je supruga Almira Tabakovića, šefa Službe za opće poslove KCUS-a, gdje je direktorica Sebija Izetbegović zbog koje je Dizdarević i tužio KCUS. To bi moglo implicirati određeni stepen sukoba interesa ili pristrasnosti.

Osim toga, Almir Tabaković redovni je gost na skupovima SDA, što dokazuju fotografije u posjedu Raporta.

Almir Tabaković: Suprug sudinice Naide Tabaković na skupu SDA
Tabković je inače i šef Službe za opće poslove KCUS-a
Tabaković je redovan na skupovima SDA

Kontaktirali smo i dr. Dizdarevića

“To je nepravomoćna presuda. Indikativno je da je presudu donijela sudija koja je supruga Almira Tabakovića, šefa Službe za opće poslove KCUS-a. čiji badžo Mirza zvanično pravno zastupa KCUS dok je Mirzina supruga također sudija istog suda. Prava mreža. Mi ćemo se žaliti i očekujem da će prava istina isplivati. Na kraju ce Drljević i ini platiti za klevetu koju su izrekli”, kaže Dizdarević za Raport.