Svijet

Francuska zabranila ulazak u zemlju nevakcinisanim Amerikancima

Francuska je postala još jedna od evropskih zemalja koje su uklonile Sjedinjene Američke Države s popisa zemalja u koje američki građani mogu putovati, javlja CNN.

Uredba francuske vlade izdana danas izbacila je Sjedinjene Države i Izrael sa zelenog popisa zemlje na narančasti. Time su zabranjena putovanja u Francusku nevakcinisanim putnicima.

Ipak, nevakcinisanim putnicima iz bilo koje zemlje i dalje će biti dopušten ulazak pod uvjetom da imaju valjan razlog za putovanje, no prije putovanja im je potreban negativan test na covid-19 te moraju ići u karantenu sedam dana po dolasku.

Francuski potez slijedi ograničenja nametnuta američkim putnicima iz nekoliko drugih evropskih destinacija. Ranije ove sedmice Španjolska je promijenila svoju politiku ulaska za dolaske iz SAD -a, zahtijevajući od njih da imaju certifikat koji dokazuje dvostruko cijepljenje.

PROČITAJTE  Merkel radije u vikendici, nego da razgovara sa Bidenom

Manje turista, više ograničenja

Danska i Nizozemska također su nedavno ažurirale svoja ograničenja, zahtijevajući dokaz o cijepljenju za putnike iz SAD -a. Švedska je u međuvremenu zabranila sve američke dolaske bez obzira na status cijepljenja.

Italija je prošle sedmice počela zahtijevati od svih posjetitelja, uključujući i one iz Sjedinjenih Država, da pokažu dokaz PCR-a ili testa na antigen-covid koji je napravljen u roku od 72 sata od putovanja, bez obzira na to jesu li cijepljeni.

Mnoga evropska turistička odredišta otvorila su svoje granice prema Amerikancima početkom ljeta u nadi da će privući prijeko potrebne dolare za turizam za jačanje gospodarstava pogođenih covidom.

Budući da se delta varijanta proširila cijelim SAD-om, neke zemlje, uključujući Njemačku, već su počele ograničavati pristup Amerikancima prije preporuke Europske unije. Drugi, poput Grčke, inzistiraju da će ostati otvoreni bez obzira na status cijepljenja putnika.

PROČITAJTE  Biden zaprijetio onima koji su nasilno tjerali migrante na granici: "Ljudi će platiti"


Povezani postovi: