Svijet

Francuska zabranila ulazak u zemlju nevakcinisanim Amerikancima

Francuska je postala još jedna od evropskih zemalja koje su uklonile Sjedinjene Američke Države s popisa zemalja u koje američki građani mogu putovati, javlja CNN.

Uredba francuske vlade izdana danas izbacila je Sjedinjene Države i Izrael sa zelenog popisa zemlje na narančasti. Time su zabranjena putovanja u Francusku nevakcinisanim putnicima.

Ipak, nevakcinisanim putnicima iz bilo koje zemlje i dalje će biti dopušten ulazak pod uvjetom da imaju valjan razlog za putovanje, no prije putovanja im je potreban negativan test na covid-19 te moraju ići u karantenu sedam dana po dolasku.

Francuski potez slijedi ograničenja nametnuta američkim putnicima iz nekoliko drugih evropskih destinacija. Ranije ove sedmice Španjolska je promijenila svoju politiku ulaska za dolaske iz SAD -a, zahtijevajući od njih da imaju certifikat koji dokazuje dvostruko cijepljenje.

Manje turista, više ograničenja

Danska i Nizozemska također su nedavno ažurirale svoja ograničenja, zahtijevajući dokaz o cijepljenju za putnike iz SAD -a. Švedska je u međuvremenu zabranila sve američke dolaske bez obzira na status cijepljenja.

Italija je prošle sedmice počela zahtijevati od svih posjetitelja, uključujući i one iz Sjedinjenih Država, da pokažu dokaz PCR-a ili testa na antigen-covid koji je napravljen u roku od 72 sata od putovanja, bez obzira na to jesu li cijepljeni.

Mnoga evropska turistička odredišta otvorila su svoje granice prema Amerikancima početkom ljeta u nadi da će privući prijeko potrebne dolare za turizam za jačanje gospodarstava pogođenih covidom.

Budući da se delta varijanta proširila cijelim SAD-om, neke zemlje, uključujući Njemačku, već su počele ograničavati pristup Amerikancima prije preporuke Europske unije. Drugi, poput Grčke, inzistiraju da će ostati otvoreni bez obzira na status cijepljenja putnika.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare