Region

Francuski predsjednik Macron stigao u Hrvatsku. Plenković očekuje snažnu podršku za ulazak u šengensku zonu

Francuski predsjednik Emmanuel Macron doputovao je u srijedu navečer u prvi službeni posjet nekog šefa francuske države Hrvatskoj. 

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u srijedu uoči dolaska francuskog predsjednika Macrona da očekuje “čvrstu potporu” za ulazak Hrvatske u šengenski prostor i eurozonu i to od “jedne od najutjecajnijih zemalja svijeta, a ne samo EU-a”.

Hrvatska od Francuske kupuje 12 rabljenih francuskih višenamjenskih borbenih zrakoplova tipa Dassault Rafale F3R, a ugovor će u četvrtak potpisati ministri obrane Mario Banožić i Florence Parly.

-Ti ugovori otvaraju jednu novu dimenziju i stranicu jačanja obrambenih sposobnosti hrvatske vojske, hrvatskog ratnog zrakoplovstva, strateško partnerstvo – znači čvrstu potporu jedne od najutjecajnijih zemalja svijeta ne samo EU-a Hrvatskoj – rekao je Plenković na sjednici vlade.

PROČITAJTE  Sav u modricama: Pogledajte kako izgleda bagerista koji je pokušao zgaziti demonstrante u Šapcu

Dodao je da je to “prilika za razvoj gospodarske, kulturne suradnje, političkog dijaloga, ali iznad svega čvrstu potporu ambiciji Hrvatske da postane dio šengenskog prostora i europodručja”.

Vlada je u srijedu prihvatila tekst strateškog partnerstva Hrvatske i Francuske koji će u četvrtak potpisati Plenković i Macron.

Hrvatska potporu za šengenski prostor i eurozonu već ima od Slovenije koja privodi kraju predsjedanje EU-om, a preuzima ga Francuska 1. januara.

“Važno je da imamo snažnu potporu Slovenije u vezi naših nastojanja za ulazak i u šengenski prostor i europodručje i da rješavamo brojne bilateralne teme koje su još na dnevnom redu i da na jedan miran, trezven, dostojanstven način unapređujemo odnose sa Slovenijom”, rekao je Plenković.

PROČITAJTE  U Hrvatskoj umrlo 75 osoba, 60 ih nije bilo vakcinisano, novih 5.460 zaraženo

Plenković će Macrona ugostiti na radnoj večeri, a u četvrtak će ga primiti hrvatski predsjednik Zoran Milanović.Povezani postovi: