Životni stil

Francuski trik iz švicarskog restorana za ekstra fine pečene šnicle od junetine

Iako restoran nikad nije otkrio šta se nalazi u sosu Cafe de Paris, gastro stručnjaci osmislili su vrlo sličnu alternativu koja uveliko poboljšava okus pečenog junećeg mesa. Beurre compose ili maslac sa začinskim biljem je francuski izum koji mijenja okus pečenog mesa. U nastavku donosimo ovaj francuski trik.

Riječ je o tehnici miješanja maslaca s različitim biljkama i začinima i stvrdnjavanja u zamrzivaču, prije nego što se isti nareže i posluži na vrućem komadu pečenog mesa.

Recept donosimo u nastavku teksta:

115 g omekšanog maslaca
3 fileta inćuna
2 kašike sitno nasjeckane ljutike
2 čajne kašike estragona
1 čehna bijelog luka
1 čajna kašika limunovog soka
1 čajna kašika sosa Worcestershire
1 čajna kašika Dijon sosa
1 čajna kašika curry praha
½ čajne kašike mljevene paprike
½ čajne kašike svježeg peršuna
so i biber po želji

Nasjeckajte ljutiku, estragon, bijeli luk, svježi peršun i filete inćuna iz konzerve na sitne komade.
Pomiješajte nasjeckane sastojke zajedno s omekšanim maslacem, limunovim sokom, Worcestershireom, senfom, curry prahom, soli i biberom.

Dobivenu smjesu stavite u prozirnu plastičnu foliju i oblikujte valjak. Čvrsto zavežite plastičnu foliju sa svake strane i stavite u zamrzivač dok se smjesa ne stisne, odnosno otprilike dva sata.
Narežite maslac na kriške i stavite preko vrućeg pečenog odreska. Lagani francuski trik. Prijatno!