Magazin

Francuskinja Annie Ernaux dobitnica Nobelove nagrade za književnost

Francuska spisateljica Annie Ernaux dobitnica je Nobelove nagrade za književnost za 2022. godinu.

Odluka je objavljena na konferenciji za novinare u Stockholmu.

Nagrada, koja se dodjeljuje za cjelokupan spisateljski opus, smatra se najvažnijim priznanjem u svjetskoj književnost. Tu je i novčana nagrada od 10 miliona švedskih kruna ili oko 911.000 dolara.

Švedska akademija, koja dodjeljuje nagradu, posljednjih je godina pokušala povećati raznolikost autora koji se razmatraju za nagradu, nakon što se suočila s kritikama da je 95 od prošlih 118 dobitnika bilo iz Evrope ili Sjeverne Amerike, a samo 16 žena.

Prošlogodišnju nagradu dobio je Abdulrazak Gurnah, autor rođen u Tanzaniji čiji se romani fokusiraju na iskustva migracija. Bio je prvi tamnoputi pisac koji je dobio nagradu od 1993. i prvi Afrikanac koji je osvojio nagradu u više od desetljeća.

Prije objave u četvrtak, Salman Rushdie, nagrađeni pisac “Djece ponoći” koji je izboden nožem u augustu na pozornici u zapadnom New Yorku u, kako su tužitelji rekli, napadu s predumišljajem, bio je favorit za priznanja.

Rushdie živi pod prijetnjom atentata od 1989. godine, kada se ajatolah Ruholah Homeini, tadašnji iranski vrhovni vođa, usprotivio prikazima proroka Muhameda u Rushdiejevom romanu “Satanski stihovi” i izdao objavu kojom je naredio muslimanima da ubiju pisca, objavio je New York Times.

Nakon napada, nekoliko pisaca visokog profila pozvalo je da se Rushdieju dodijeli nagrada i za njegov rad i kao simbol potrebe za zaštitom slobode govora.

Bernard-Henri Levy, francuski filozof, pišući za The Atlantic, naveo je:

“Ne mogu zamisliti da bi bilo koji drugi pisac danas želio pobijediti umjesto njega.”

Ernaux je dugo bila najavljivana za nagradu za svoje autobiografske knjige koje pokrivaju pitanja od abortusa do njenih strastvenih afera.

Mats Malm, stalni sekretar Nobelovog odbora, rekao je da još nije uspio doći do nje, ali da “očekuje da će uskoro saznati vijest”.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare