Franjo Varga tražio ispitivanje Zdravka Mamića videovezom

58

Prvookrivljenik u “Aferi SMS” Franjo Varga u ponedjeljak je zatražio da se videokonferencijskom vezom na suđenju ispita i bivši čelnik NK “Dinama” Zdravko Mamić, koji se, kao bjegunac pred hrvatskim pravosuđem, nalazi u BiH, a što njegova odbrana smatra Varginim pravom, kao okrivljenika.

Iako je zamjenik direktorice Uskoka Sven Mišković, iznoseći dokazne prijedloge na osječkom Županijskom sudu, predložio da se raniji iskazi svjedoka među kojima je i Mamić pročitaju, odbrana je tražila njihovo neposredno saslušanje pri čemu je Varga predložio da se Mamića ispita videokonferencijskom vezom.

Vargin advokat Mario Poljak izjavio je novinarima nakon rasprave kako je Varga na tome insistirao, jer u ranijem toku postupka odbrana nije imala priliku saslušati nijednog svjedoka pa je stoga predloženo da se ispitaju neposredno.

Na upit novinara šta znači da je Mamićevo ispitivanje tražio Varga, a ne on kao njegov branitelj, Poljak smatra da to ne znači ništa posebno te da okrivljenik, kao stranka u postupku, ima pravo predložiti dokaze za koje smatra da ih treba izvesti na sudu.

Upitan hoće li obrana imati svoje svjedoke i koje Poljak kaže kako to tek treba vidjeti, odnosno razmotriti na koju okolnost bi ti ljudi svjedočili te imaju li neka nesporedna saznanja o ovim događanjima ili nemaju.

Napominje kako mu je u ovaj fazi postupka teško tumačiti danas preslušane tajno snimljene telefonske razgovore tokom istrage, ali smatra kako će biti zanimljivo saslušati informatičku vještakinju, provjeriti što je vještačila i na koji način te radi li se tu o nekim propustima na koje je obrana ukazivala u podnescima sudu.

Advokat drugookrivljenog Blaža Curića Krešimir Vilajtović ističe kako osječki Sud nije prihvatio prijedloge obrane za izuzimanjem nezakonitih dokaza, ali i da im nije dopustio pravo na žalbu pa se stoga ne može oteti dojmu da njegov branjenik, ali i Varga, “ovdje neće imati pošteno suđenje”.

Franjo Varga i Blaž Curić u ponedjeljak su se, na osječkom Županijskom sudu, izjasnili da se ne smatraju krivima za sprečavanje dokazivanja i pomaganje u tome kaznenom djelu, u sudskim postupcima protiv Zdravka Mamića i Ivice Todorića za što ih tereti Uskokova optužnica, prenosi Hina.