Politika

Franz: Moramo strahove stanovništva shvatiti ozbiljno. Za krizu su odgovorni lideri u BiH

Romeo Franz, europarlamentarac sa kolegom Thomasom Waitzom nekoliko dana u posjeti u Sarajevu, gdje su danas održali sastanak sa Interresornom radnom grupom za izmjenu Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Franz je danas na konferenciji za novinare kazao kako trenutna kriza u Bosni i Hercegovini za koju su odgovorni domaći lideri nije etnička već sigurnosna.

“U periodu u kojem se razgovara o važnim državnim reformama i u periodu u kojem sa velikom zabrinutošću vidimo sve secesionističke prijetnje Republike Srpske. Zadnje navedeno dovodi u opasnost stabilnost i mir u zemlji, cijeloj regiji i Evropi. Mi smo došli ovdje kako bismo slušali parlamentarce, izabrane predstavnike, a posebno predstavnike civilnog društva. Došli smo također kako bismo pokazali našu podršku za demokratsku, multietničku i inkluzivnu BiH čija budućnost leži u EU. Posljednja dva dana susreli smo se sa velikim brojem nevladinih organizacija i aktivista. Susreli smo se sa gospođom Zornić, gospodinom Sejdićem i gospodinom Fincijem. U velikoj mjeri poštujem rad svih ovih impresivnih građana koji se bore da izgrade budućnost ove zemlje i koji su živi dokaz kakav veliki potencijal se nalazi u multietničkom društvu u BiH”, naveo je Franz.

Izmeđz ostalog, Franz je kazao kako su se sastali i sa članovima Predsjedništva BiH i predstavnicima Parlamenta BiH.

PROČITAJTE  Vijećniku SDP-a iz Čapljine upućene prijetnje. Oglasila se i stranka

“Imali smo vrlo otvorene i konstruktivne diskusije. Najhitnije teme su bile trenutne inicijative u zemlji koje nastoje potkopati Dejtonski sporazum i predstojeće izbore u oktobru 2022. godine. Istaći ću niz zaključaka sa ovih sastanaka, a to je da prije svega zagovaramo teritorijalni integritet i suverenitet BiH i moramo prevazići etničke podjele i približiti zemlju EU. Drugo, razgovori o reformi Ustava i načini funkcioniranja državnog sistema se moraju odvijati unutar relevantnih institucija sa demokratskim izabranim predstavnicima u okviru transparentnog procesa i uz znatno učešće predstavnika civilnog društva i građana”, kazao je Franz, dodavši:

“Treće, mora se učiniti sve što je moguće kako bi se osigurali slobodni i fer izbori u oktobru 2022. i kako bi se zaštitio integritet izbora, a to je prije svega odgovornost bh. institucija da osiguraju da građani mogu da koriste svoja osnovna demokratska prava. Mi kategorički odbijamo i strogo osuđujemo sve prijetnje da se bojkotuju ili blokiraju izbori”, dodao je.

Također, kazao je da se BiH opredijelila da postane država članica EU te da je to cilj koji dijeli i velika većina građana.

“Shodno tome, sve reforme moraju tome voditi da se ostvari usklađivanje sa standardima EU, da se zemlja približava EU i da se prevazilaze etničke podjele. To ne mogu biti ustupci samoproklamovanim etnonacionalističkim vođama. Ni pod kakvim uslovima ne treba doći do reformi koje sprečavaju provedbu relevantnih sudskih odluka Evropskog suda za ljudska prava. Kao što je već istaknuto, ova zemlje se suočava sa sigurnosnom krizom, imamo stanovništvo koje je traumatizirano i trenutno se na dnevnoj osnovi suočava sa retraumatizacijom zbog Dodikovih prijetnji otcjepljenjem i sa zločinima poput poricanja genocida. Moramo strahove stanovništva shvatiti ozbiljno i solidarisati se s njima i na odgovarajući način odgovoriti na te secesionističke korake i prijetnje. Kada govorimo o etnonacionalističkim liderima, politika smirivanja je očigledno bila neuspješna i mora se hitno zaustaviti. Uvjeren sam da međunarodna zajednica mora imenovati jasno one koji su odgovorni za ovu krizu i uvesti sankcije protiv svih onih koji su prijetnja po mir, sigurnost i stabilnost u zemlji i koji potkopavaju Dejtonski sporazum kao i osobe i kompanije povezane s istima”, naglasio je Franz.

PROČITAJTE  Objavljen žuti meteoalarm zbog vremenskih neprilika u BiH

Naveo je da se niko ne treba zavaravati jer, prema njegovom mišljenju, ovo nije etnička već sigurnosna kriza.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare