Politika

Fratar Mario Knezović pisao o režimu prelaska granice iz BiH, pa nagazio HDZ-ovce

Fra Mario Knezović, jedan od poznatijih hercegovačkih svećenika mlađe generacije, s priličnom dozom ironije javno je komentirao po njemu pasivan stav zastupnika iz dijaspore u Saboru oko režima prelaska granice koji važi za hrvatske državljane iz Bosne i Hercegovine.

Prema trenutačno važećim mjerama, svi koji žive u BiH, a imaju hrvatsku putovnicu, mogu na 12 sati bez dodatnih uvjeta ući u RH. Za duži boravak potreban im je negativan test, potvrda o cijepljenju ili o preboljenom koronavirusu.

Svećenik je izravno ciljao na troje HDZ-ovaca – Zdravku Bušić, Radoja Vidovića i Nevenka Barbarića, koji su prošlo ljeto u Sabor ušli s liste u XI. Izbornoj jedinici.

– Zastupnici koji u Hrvatskome saboru predstavljaju Hrvate iz BiH i dijaspore evo već danima prosvjeduju, vapaje upućuju, najavljuju štrajk glađu ako se hrvatskim državljanima ne dopusti neometan prijelaz granice. Mediji o tome šute. Borba tih zastupnika se nastavlja. Za svoje birače se grčevito bore. Njihovi birači koji su ih birali solidarizirali su se s njima i ne putuju u Hrvatsku. Oni koji su glas dali Glasnoviću i drugima plaćaju test za ulazak u RH. Nek samo ustraju Zdravka Bušić, Radoje Vidović i Nevenko Barbarić. A ovi “zločesti” mediji javljaju samo kako se zastupnik Miro Bulj bori za Hrvate BiH – napisao je fra Mario, uz napomenu:

– U tekstu je samo posljednja rečenica istinita.

Objava je, kao i sve što napiše župnik iz Kočerina kod Širokog Brijega, imala dosta odjeka.

– Našim ljudima sve to užasno teško pada. To je jedan paradoks, čista diskriminacija. Čovjek koji je hrvatski državljanin, ima sve dokumente RH, on mora biti ravnopravan, bez obzira živi li s tim dokumentom u Ljubljani, Bruxellesu ili nasred Markova trga. To je bit – kazao nam je u razgovoru fra Mario.

Sam često ne odlazi u Hrvatsku, svega nekoliko puta godišnje, kaže, ali čuje vapaje svojih župljana, susjeda, prijatelja, rodbine iz Posušja.

– Ja ovdje ne govorim o građanima BiH, već hrvatskim državljanima, što je velika razlika. Mi smo po svemu drugome stanovnici Europske unije, kao i svatko tko ima dokumente bilo koje zemlje članice Unije i podliježe svim njezinim zakonima. Mnogi plaćaju čak i poreze, i tako dalje. Ali što ćeš… – veli uz duboki uzdah.

Jesu li nešto više mogli poduzeti i prestavnici Hrvata iz BiH na čelu s Draganom Čovićem, koji se i prošlog tjedna na košarci u Splitu družio s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem, naš sugovornik ne zna.

– Ja ne bih komentirao na toj bazi. Ja nisam političar, već napišem ovako što mislim. Čisto moje promišljanje. Što Čović i ekipa rade nisam upoznat, ali vidim da ovo troje iz Sabora ne rade ništa. Znam ih sve troje i osobno, ali nisam ni do koga od njih pokušao doći. Nije to moj posao. Neću ja valjda raditi njihov?! Ja sam mislilac, pisac, kolumnist, sveučilišni profesor, župnik. Nije moje baviti se dnevnom politikom. Ja samo komentiram, a to što moje objave na Facebooku imaju doseg do 500.000, a što ćete… – dodaje.

– Oni koji moraju preko granice, studenti, poduzetnici, vlasnici kuća i vikendica na obali, imaju muke žive. Čovjek koji uložio sve što ima u stan u Makarskoj i hoće iznajmljivati, kako će on? Ljudi najmanje prelaze da bi se kupali. Zaustavljen je život, krvotok, proizvođačima moraju dolaziti na noge ovi što od njih kupuju paprike i pome. To je stvar gospodarstva, najmanje zabave i turizma. U pitanju je opstanak mnogih obitelji.

– Mi smo povezani tu u pograničnom pojasu. Nije to isto da ja živim u Vitezu, tri sata od granice. Posušje, Ljubuški, Grude, Čapljina, to je jedno te isto mjesto, selo. Pa od Posušja do Imotskog je deset kilometara neprekinutog niza kuća, spojilo se sve u jedan grad. Ljudima stvara velike poteškoće da ovamo moraju plaćati test 40 maraka i s njim dolje ići – reći će ovaj hercegovački fratar, ne baš uvjeren da će ove njegove izgovorene i napisane riječi naići na razumijevanje s druge strane granice.

Prozvani HDZ-ovi zastupnici jučer su ostali nedostupni za komentar.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare