Sport

Fudbaler Christian Atsu pronađen mrtav ispod ruševina. Dan prije trebao je napustiti Tursku…

Christian Atsu, bivši fudbaler Newcastla i Chelsea pronađen je mrtav nakon nekoliko dana potrage. Ovu vijest je saopćio njegov menadžer

Christian Atsu, bivši fudbaler Newcastla i Chelsea pronađen je mrtav nakon nekoliko dana potrage.

Ovu vijest je saopćio njegov menadžer Murat Uzunmehmet na Twitteru i tako potvrdio pisanje turskih medija.

U nedjelju prije 13 dana bio je heroj svojih navijača. Zabio je za pobjedu Hatayspora protiv Kasimpase u 97. minuti pa proslavio sa suigračima.

"Vrlo važna pobjeda za momčad. Sretan sam što sam zabio gol", napisao je na Instagramu ganski nogometaš Christian Atsu (31).

Dan kasnije, oko četiri sata ujutro, trenutak koji je zavio cijelu Tursku u crno, zemlju pretvorio u ruševine i jad. Potres snage 7.8 po Richter pogodio je južni dio Turske i brojne zgrade pretvorio u ruševine. Nedugo nakon toga uslijedio je i onaj od 7.5. Nažalost, mnogi se nisu uspjeli izvući, a na hiljade ljudi ostalo je zarobljeno. Među njima i Atsu.

Danima se tragalo za njim, odmah isti dan neki turski mediji objavili su kako su ga pronašli živog, no ubrzo je ista vijest demantirana. Nažalost, nakon 12 dana potrage, njegovo tijelo pronađeno je pod ruševinama zgrade u kojoj je živio.

Reprezentativac Gane još je u nedjelju, oko 12 sati prije zemljotresa zabio za pobjedu svog kluba protiv Kasimpase (2-1). Prema nekim informacijama, igrao je poker u stanu prijatelja do 3.30 ujutro i u stan na devetom spratu zgrade vratio se oko 4 sata, 20 minuta prije nego što je zatreslo 7,7 po Richteru.

Atsu je na dan zemljotresa imao rezerviranu avionsku kartu za Francusku. Razmišljao je o odlasku u novi klub, prvo je htio otići svojoj porodici, ali kada je zabio gol za tri boda, odlučio je ostati proslaviti sa saigračima. To je otkrio uposlenik Hatayspora Fatih Ilek.

Fudbaler Christian Atsu pronađen mrtav

"Christian Atsu rekao je treneru da želi dobiti više vremena da odluči o svemu. 'Mogu li otići ako pronađem klub?', pitao je trenera. Imao je kartu nakon utakmice protiv Kasımpaşe. Namjeravao je ići u inozemstvo svojoj porodici. Igrao je sjajnoj u svojoj zadnjoj utakmici, zabio je gol za pobjedu u zadnjoj sekundi. Nakon utakmice je bio tako sretan. Zagrlio je trenera Volkana. Imao je avionsku kartu, ali je odustao jer je dobro igrao i zabio pa je htio ostati sa suigračima. Imao je avion u 23 sata navečer. Trebao je prvo ići u Istanbul pa u Francusku - rekao je Ilek za Hurriyet.

Odustao je od tog leta. Nažalost, 12 sati kasnije Atsu je poginuo u snažnom potresu koji je pogodio Tursku.

U karijeri je igrao za Chelsea, Newcastle, Malagu, Porto, Everton. U Hatayspor je došao u septembru prošle godine. Odigrao je četiri utakmice i zabio jedan gol. I to baš u svojoj posljednjoj utakmici, 12 sati prije zemljotresa…